Spanyol időutazás

Közlemény

0
1539
Trionfale (Fotó: Ádám Gyula)

Vasárnap elkezdődött a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely a borongós időre való tekintettel egyelőre beköltözött a Csíki Játékszín nagytermébe. Az idei kiadás fő témája a hispán zene, így a fesztivál legtöbb napján találkozhatunk szenvedélyes spanyol művekkel, melyeket hallgatva – dr. Filip Ignácot, a fesztivál művészeti vezetőjét idézve – a közönség könnyen belefeledkezhet a mindenkor aktuális ÖRÖM-be. A nagynevű fellépők mellett elméleti előadás, borkóstoló is kapcsolódik a spanyol tematikához.

A vasárnapi ünnepélyes megnyitón a csíkszeredai gyökerű, legendás Barozda együttes a Cantigas de Santa Maria (13. sz.) és a Llibre Vermell de Montserrat (14. sz.) című, a középkori Spanyolországban keletkezett gyűjteményekből adott elő, ezt követően pedig a franciaországi Les Paladins együttes Viva Espana címmel a 17. századtól napjainkig tartó időutazásra hívta a közönséget a spanyol zenén és táncon keresztül.

A második napon, hétfőn a kolozsvári Trionfale együttes európai és dél-amerikai, 17. és 18. századi spanyol zenét játszott a Márton Áron Főgimnázium dísztermében este 19 órától. A jelenleg négy tagból álló csoport kizárólag korhű, barokk hangszereken zenél, a spanyol zene ma is felismerhető jellegzetes ritmusát és karakterét mutatva be Spanyolországban és Dél-Amerikában íródott zeneművek segítségével.

Ugyancsak hétfőn 16.30-tól egy elméleti előadás is a spanyol témát mélyítette. Angela Șindeli bukaresti szoprán A barokk zarzuela – vokalitás, drámaiság és érzékiség címmel tartott előadást a Márton Áron Főgimnázium 218-as termében.

Angela Sindeli (Fotó: Csiszér Szilárd)

Az olaszországi Quoniam együttes szerdán este 21 órától lép fel a Csíki Moziban. Az együttes a Lodovico Zacconi által Velencében 1592-ben kiadott Prattica di Musica neves elméleti művéből ihletődik.  Az 1999-ben, a párizsi Conservatoire Nationale Supérieur de Musique et Dance tanára, Paolo Tognon historikus fagottművész által alapított együttes olasz, spanyol és német reneszánsz muzsikát játszik.

A 16. században az olasz frottolák és táncok nagyon népszerűvé váltak Európa-szerte. Ennek köszönhetően, akárcsak a pavane, a galliarde és a canzonák, fellelhetőek a legtöbb polifonikus hangszerre, valamint consortokra írt műveket tartalmazó gyűjteményben. Ugyanebben az időben, Spanyolországban egy gazdag villancico (népdal) anyag gyűlt fel, melyben ötvöződik az énekelt dal érzékisége és a tánc ritmikája. A korabeli, akár nyomtatásban, akár kézirat formájában megmaradt hangszeres gyűjteményekben azonban nem találunk a hangszerelésre vonatkozó jelzéseket. Ebben az esetben a választás egy dupla nádnyelves fúvós hangszer-családra, a dulciánokra esett, melyekkel a Quoniam együttes zenészei egy lehetséges virtuóz előadásmódot mutatnak be.

Szintén a Csíki Mozi ad otthon július 12-én, csütörtökön este 20 órától a magyarországi Capella Esterházy Las Amazonas de Espanya – Spanyol amazonokjainak.

Hispánia gazdag zenetörténetéből Közép-Európában talán a 18. század első felének alkotásait ismerjük legkevésbé, hiszen ez igazi aranykor volt a kontinens egyéb tájain, míg a spanyol földön működő szerzők közül elsősorban az itáliai Domenico Scarlatti (1685–1757) és a klasszikába hajló stílusú Luigi Boccherini (1743–1805) került be csak a köztudatba. Emellett a Boccherini előtti nagybarokk generáció is kiválót alkotott. Ebből a különleges repertoárból válogattak az előadók a koncertre, beillesztve a műsorba egy jóval korábbi nagy spanyol szerző, Diego Ortiz, valamint a Spanyolországban élt Giacomo Faccó műveit is.

A romániai Carmina Renascentia régizene-együttes a spanyol aranykor zenéjét játssza a Cancionero de Palacio-gyűjteményből július 14-én, szombaton 18 órától a Mikó-vár udvarán, kedvezőtlen időjárás esetén a Csíki Játékszín nagytermében.

Les Paladins (Fotó: Csiszér Szilárd)

A spanyol aranykor kezdete Kasztíliai Izabella és II. Ferdinánd aragóniai király uralkodásától (1479–1516) datálható. Ebben az időszakban keletkezik a Cancionero de Palacio kéziratos gyűjtemény (Madrid, Biblioteca Real, MS II–1335), amely csaknem negyven év (1465–1515) spanyol reneszánsz énekes zenéjének legjelentősebb forrása. A Cancionero többfajta zenét tartalmaz, főleg világi dalokat. A villancico több versszakból álló refrénes műfaj, melynek jeles mestere Juan del Encina (1468 k.–1529 k.) volt. A többszólamú canción, villancico és románc műfaja leginkább pengetős hangszerek kíséretével vált népszerűvé. Ezek közül a legelterjedtebb a vihuela da mano, melynek legnagyobb mestere Luis Milán, Alonso Mudarra és Luys de Narváez volt. A műsor ebbe az izgalmas, változatos dallamú muzsikába enged betekintést.

A délutáni koncertet követően 19 órától a németországi Il Cigno együttes játszik ugyanitt. Canciones címmel a kasztíliai és aragóniai udvarban működő spanyol és franko-flamand zeneszerzők világi és vallásos, többszólamú művei csendülnek fel. Juan Cornago, Johannes Ockenghem, Juan de Triana és Johannes Vincenet 15. századi szerzők  udvari szerelmes dalain és többszólamú egyházi művein keresztül egy érzelmekkel teli világgal és a finom ellenponttal ismerkedhetünk meg.

A zárónapon, július 15-én a 2017-ben útjára indított, fiatal hazai orgonistákat bemutató sorozat részeként a zilahi származású Kővári Arany lép fel a Milleniumi templomban 13.15 órától.  A Déltől Bachig műsorcímmel nemcsak a koncert és az azt megelőző szentmise időpontját tájolja be, hanem a műveket alkotó zeneszerzők származására is utal. A koncert során több stílusirányzattal találkozhatunk. A spanyol stílust Bernardo Storace dél-olasz zeneszerző műve képviseli, akiről sajnos szinte semmit sem tudni, és akinek egyetlen kötete maradt az utókorra.

A nemzetközi színtér egyik legjelentősebb régizene-együttes, az olaszországi Modo Antiquo 14. századi olasz zenéket kínáló koncertjét követően a spanyol témát és egyben a nyolc napig tartó fesztivált a spanyolországi Capella de Ministrers műsora zárja vasárnap este 19 órától a Mikó-vár udvarán, rossz idő esetén a Csíki Játékszín nagytermében. Az előadás főleg 15. századi műveket foglal magába. Az aragóniai királyi udvarban hajdanán felcsendülő muzsika mellett franko-flamand és olasz énekek, táncdallamok is elhangzanak, eredeti vagy énekes átiratban, valamint számos más olyan dallam, melynek szerzői V. Alfonz aragóniai király udvarában szolgáltak.

Az 1987-ben alakult, Carles Magraner vezette valenciai együttes a kezdetektől fogva a spanyol zenei örökség felkutatását és tanulmányozását tűzte ki célul, a középkortól egészen a 19. századig, mindegyik kor muzsikáját az arra jellemző hangszerekkel és előadásmód szerint megszólaltatva, törekedve a hitelességre.

Barozda (Fotó: Ádám Gyula)

Kővári Arany fellépése és az elméleti előadás kivételével a koncertekre 10, valamint 20 lejes jegyek vásárlása szükséges.

A spanyol borok kóstolását július 14-én, szombaton 16 órától tartják a Mikó-vár fegyvertermében. A részvétel regisztrációhoz kötött. A belépő ára 40 lej. Regisztrálni a következő telefonszámon lehet: +40 753 055311

Jegyek vásárolhatók a Csíki Mozi jegypénztáránál július 1-től naponta 11–13 óra és 17–19 óra között, illetve az események előtt egy órával a helyszínen. A fesztivál minden eseményére érvényes támogatói bérlet váltható 200 lej, 300 lej és 500 lej értékben.

További információk: 0756 195355, www.regizene.ro