Máltais tábor zajlik Benedek-mezőn

0
1631
(Fotó: Albert Levente/3szek.ro)
Huszonegyedik táborát tartja a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi kirendeltsége rászoruló gyermekek számára, néhány esztendeje pedig arra is odafigyelnek, hogy szórványvidékekről is fogadjanak táborozókat. Ezen a héten a Benedek-mezőn játszanak, ismerkednek, gyűjtenek élményeket a nagyenyedi, szatmárnémeti, marosvásárhelyi és háromszéki táborlakók.
A sepsiszentgyörgyi Kamélia már első nap összebarátkozott a marosvásárhelyi Anitával, mindketten arra vágynak, hogy jól szórakozzanak, és más alkalommal is találkozzanak. Voltak már hasonló táborban, könnyen alkalmazkodnak, a szabályokat is szívesen betartják. De nem úgy a többség, akik közül sokan először vannak távol több napra szüleiktől, számukra a fogmosást és általában a tisztálkodást is tanítani kell – egészíti ki Bajcsi István tábori segítő, a  sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági vezetője.
Céljuk, hogy azoknak a gyermekeknek nyújtsanak közösségi élményt, akik szociálisan hátrányos helyzetük miatt kiszorulnak saját korosztályuk társadalmából – mondotta. A szervezők azt is fontosnak tartják, hogy a különböző vidékekről érkező gyermekek megismerjék egymást, de akár településükön belül is ismerkedjenek, hisz, például a nagyenyedi csoportban a résztvevők az errefelé úton az autóbuszban látták egymást először.
Jó érzés segíteni – mondja a huszonhét éves Hegedűs Boglárka, aki egy tízgyermekes család legnagyobb gyermeke és egyben csoportvezetője a Szatmárnémetiből vele érkezett tizenkét főnyi csoportnak, amelynek három tagja az ő testvére. Mind a tíz testvér máltais önkéntes, míg a kicsik még csak most szokták a közösségi életet, a nagyobb testvéreik már az ifjúsági korosztályba tartoznak – magyarázza Boglárka. Érdeklődésünkre azt mondta, „nincs abban semmi különös, hogy ilyen nagy a család, így döntöttek a szülők”. Ő tizenegy éve tevékenykedik a szeretetszolgálatnál, önkéntesből a  szervezet alkalmazottjává vált.
Szerinte a tábor elsődleges célja, hogy mindenki jól érezze magát, de azt is szemmel tartják, hogy lelkesítsék a gyermekeket a közösségi feladatvállalásra.
Székely Róbert táborvezető annyival egészítette ki az eddigieket, céljaik között az is szerepel, hogy a már meglévő máltais gyermekcsoportokat erősítsék, illetve, ahol jelenleg hiányzik a 6–14 éves korosztály a szervezet életéből, ott erre ráhangolódjanak.
A péntekig tartó táborban sportjáték, csapatösszeverő sta­féta, kézműves-foglalkozás, kirándulás, filmnézés, táncház szerepel a programban. A háromszéki résztvevők bölöniek, gelenceiek és sepsiszentgyörgyiek, akik  szintén családjuk szociális helyzete miatt kedvezményezettek. A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezetének következő gyermektáborát augusztusban tartják, amelyben a szolgálat öt gyermekcsoportja vesz részt, és az már az utánpótlás-nevelést célozza.
Fekete Réka/3szek.ro