Világosító Szent Gergely-búcsút ünnepeltek Szamosújváron

0
2691

Szamosújvár neve hallatán manapság két dolog jut eszébe az embernek, az egyik a település örmény alapítása és az ehhez kötődő tárgyi és kulturális emlékek, a másik pedig az idén kétéves magyar tannyelvű iskola. Az egykori örmény lakosok leszármazottai közül többen megtartották elődeik vallását, az örmény katolikus rítust tudva magukénak. Amikor évente a városka főterén álló Szentháromság-templomban a helyi közösség Világosító Szent Gergelyt ünnepelni gyűlik egybe, akkor az ország több pontjáról, de még külföldről is összesereglenek mindazok, akik örmény leszármazottnak tudják magukat, akik tartják még azokat a szokásokat, amelyeket ma egyáltalán ismerni lehet; így válik Szamosújvár központja minden júniusban nyüzsgővé, színessé, ünneplővé.

Idén június 16-án, szombaton ünnepelték Világosító Szent Gergely búcsúját, amely ünnepen a közösséghez csatlakozott Miguel Maury Buendía nuncius, Datev Agopian örmény gregorián apostoli érsek és Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érsek, az örmény katolikus ordináriátus apostoli kormányzója és világi méltóságok is. A helyi örmény katolikus általános helynök celebrálta szent liturgia előtt Jakubinyi György köszöntötte az egybegyűlteket. A homíliában Miguel Maury Buendía szólt az egybegyűltekhez. A szent liturgia örmény nyelvű énekeit a helyi kórus énekelte, Molnár Árpád kísérte orgonán; szólót énekelt Török Szilvia.

A szentmise után tradicionális fogásokat kínáló ünnepi ebéddel folytatódott az együttlét, majd a kultúráé lett a főszerep: a szamosújvári örmény származású Szongott Kristóf alakját elevenítették fel egy konferencián, majd Puskás Barna Örményországban készült fényképeiből készült kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. Az ünnepség zárómomentuma egy, a Tiberius kvartett által a Szentháromság-templomban tartott kamarakoncert volt.

Fotó: Molnár Tibor