Vetélkedőt tartottak Mátyás király életéről

0
1674

A tavalyi Szent László-évhez hasonlóan a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Bethlen Gábor Alap finanszírozásával, a Mátyás király emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzversenyt hirdetett meg a magyar tanítási nyelvű iskolák számára. Eddig Nagyszelmencen, Bácsfeketehegyen, Munkácson rendezték meg ezt a versenyt, illetve Dunaszerdahelyen és Eszéken lesz még hasonló elődöntő.

A rendezvénysorozat negyedik elődöntőjét május 18-án, Székelyudvarhelyen, a Márton Áron Ifjúsági Házban, az ötödik elődöntőjét pedig Szilágysomlyón, a római katolikus plébánia Közösségi Házában tartották meg május 24-én. Mindkét helyszínen a csapatok érkezése után, ünnepélyes korabeli zenés kísérettel, amivel Béke Csaba lantművész és énekmondó szolgált, a reneszánsz ruházatot viselő zsűritagok vezetése által, a résztvevők a templomba vonulta. Székelyudvarhelyen, a Szent Miklós-plébániatemplomban Bajkó Norbert segdélelkész mutatta be a szentmisét, Szilágysomlyón Kuglis Gábor Levente plébános.

A verseny kezdetén bemutatkoztak a 4 tagból álló csapatok. A eseményt a diákok nem versenyként élték meg mégpedig azért, mert nem csak egy száraz tudásszint felmérésről volt szó. Több diák is elmondta, hogy ez inkább játék volt. A szünetekben a gyerekek ehettek-ihattak, bőségben volt étel és ital, akárcsak hajdanában, Mátyás király udvarában.  A gyerekeknek lehetőségük volt ismerkedni és beszélgetnek.

A feladatok sokszínűek voltak: történelmi adatoktól, egészen a mesék, és a zene világáig terjedtek. A versenyen jelen volt maga Mátyás király is, aki végig álruhában járt a helyszínen. Utolsó feladat volt kitalálni, hogy ki alakította Mátyás királyt. A nap folyamán több erre utaló jelet figyelhettek meg a diákok, amelyek segítségével felfedhették a rejtőzködő király identitását.

A pontszámok összegzését az eredményhirdetés követte. Székelyudvarhelyen az elődöntőt a helyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum négyfős csapata nyerte, a második helyezett a Tamási Áron Gimnázium csapat, míg a harmadik az agyagfalvi Berzenczey László Általános Iskola csapata lett.

Szilágysomlyón első helyen végzett a tordai Jósika Miklós Iskola diákjainak „Mátyás király” csapata. Második helyezett lett a Nagyváradról érkezett Szent László Római Katolikus Gimnázium „Hunyadi János” csapata, míg a harmadik helyezést a szamosújvári líceum diákjai, a „Magyar Balázs” csapat tagjai nyerték el.

A nyári döntőn, június 16-án a Budapesti Hadtörténeti Múzeumban, az első két helyezett vehet részt.

Forrás: varad.org alapján
Fotók: Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület/ Facebook

 

 

MEGOSZTÁS