Szerdai katekézis: engedjük, hogy átjárjon minket a Szentlélek

0
1228
Ferenc pápa az általános kihallgatáson (Vatican Media)

A szerdai általános kihallgatáson a Szent Péter téren a pápa ismét a bérmálkozásról szólt. A zarándokok köszöntésekor pedig üdvözölte a dél-koreai taekwondo harcművészet sportolóit, akik fekete-fehérbe öltözve rövid bemutatót tartottak a Szentatyának. A pápa megköszönte nekik, hogy kinyilvánították szándékukat a békére.

A Szentlélek, amelyet a bérmálkozáskor nyerünk el, „meg nem érdemelt ajándék”.
Engedjük, hogy átjárjon minket, hogy tükrözni tudjuk Jézust a mai világban. Ez alkalommal is a bérmálkozásnak szentelte katekézisét sorozatának keretében, amelyben a szentségeket veszi sorra. Ezen a szerdán a bérmálkozás szentsége és a keresztény beavatás közötti bensőséges viszonyt állította a középpontba beszédében.

Kézrátétel
A bérmálkozók arra kapnak meghívást, hogy újítsák meg az ígéreteket, amelyeket szüleik és keresztszüleik tettek megkeresztelésükkor. Most saját maguk vallják meg az egyházba vetett hitüket és válaszolnak „hiszemmel” a püspök kérdéseire. A főpásztor kezét a bérmálkozók fejére helyezi és kéri Istent, hogy töltse el őket a Vigasztaló (Paraclitus) Szent Lelkével.

A Lélek a sokszínűség szerzője és az egység megteremtője
A Szentlélek két tulajdonsága a sokféleség és az egység. Egyrészt az egyetlen Lélek átadja ajándékait: a bölcsesség, a tudás, a jótanács, az erősség, a tudomány, az irgalmasság és a szent félelem lelkét. Ezekről az ajándékokról beszélt Izajás próféta és Szent Pál. A Szentlélek tehát a sokszínűség szerzője és ugyanakkor az egység megteremtője. A Szentlélek adja meg ezt a gazdagságot, amely sokféle, ugyanakkor pedig harmóniát teremt, vagyis egységet a spirituális gazdagságban, amellyel mi keresztények rendelkezünk – hangsúlyozta a pápa.

A krizmával való megkenés
Ezt követően a kézrátételen túl a püspök egy másik gesztusáról szólt a pápa: a bérmálkozó homlokát megkeni az illatos krizmaolajjal, ezáltal átadja a szentséget. Ez a Lélek meg nem érdemelt ajándéka, amelyet hálával kell fogadnunk, helyet adva kimeríthetetlen kreativitásának. Olyan ajándék ez, amelyet féltve kell őrizni, tanulékonysággal párosítva és hagynunk kell, hogy átjárjon bennünket tüzes szeretete, mint a viasz, hogy vissza tudjuk tükrözni Jézus Krisztust a mai világban.

A krizmaolaj jelképesen kifejezi a Lélek cselekedetét terápiás és kozmetikai hatásai miatt. Ez tehát a Szentlélek láthatatlan ajándékának a látható pecsétje. E jel által a bérmálkozó egy eltörölhetetlen jegyet nyer, olyan tulajdonságot, amely Krisztushoz jobban hasonlóvá teszi és megadja neki a kegyelmet, hogy kiárassza az emberek között „jó illatát”.

Taekwondo bemutató: a béke üzenete
A pápa katekézisét követően a Taekwondo Szövetség dél-koreai sportolói rövid bemutatót tartottak a Szent Péter téren. Az előadás végén a dél-koreai fiatalok szabadon engedtek egy fehér galambot és egy óriásfeliratot emeltek a magasba, amelyen a következő szöveg volt olvasható: „A béke értékesebb a győzelemnél”. Ferenc pápa nagy szeretettel fogadta őket. Köszönetet mondott a koreai atlétáknak a bemutatóért, amely a béke iránti vágy megnyilvánulása is volt. Ez egy békeüzenet az egész emberiség számára – fogalmazott a Szentatya.

Lengyelország függetlenségének centenáriuma
A lengyel zarándokok köszöntésekor Ferenc pápa emlékeztetett a szombaton Lednicában megtartott találkozóra. Ott ünnepelték Lengyelország szabadságának visszanyerését. Ahogy Szent II. János Pál szokása volt megcsókolni a földet, tegyétek ezt az én nevemben is lengyel földön – kérte a szentatya.

(Somogyi Viktória) Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS