Pál József-Csaba az új temesvári püspök

7
8300
Pál József Csaba kinevezett temesvári püspök • Fotó: Facebook/Temesvári Egyházmegye

Ferenc pápa a mai napon Pál József-Csaba kanonokot, a Hegyvidéki Főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát nevezte ki a temesvári egyházmegye megyés püspökévé – közölte Roos Márton püspök, aki az új főpásztor beiktatásáig egyházmegyei kormányzóként áll a püspökség élén.

A kinevezett új püspök 1955. december 3-án született a Hargita megyei Csíkcsomortánban. Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá. Ezt követően négy évig a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánián segédlelkészként tevékenykedett, majd 1985-től lelkipásztori szolgálatát a temesvári egyházmegyében folytatta. Kräuter Sebestyén megyés püspök sorrendben bakóvári, buziásfürdői, majd pedig niczkyfalvi plébánosnak nevezte ki.

1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. Lelkipásztori szolgálatát hűségesen, megbízhatóan, nagy hozzáértéssel és odaadással végezte. A Székeskáptalan tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. 1994 óta a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat felelős szerkesztője.

Az egyházmegye érdekében kifejtett tevékenységét a papság és a hívek nagyra értékelték, a resicabányai lelki élet és az ökumenizmus terén tett munkáját a Krassó-Szörény megyei tanács 2010-ben díszpolgári oklevéllel ismerte el.

Pál József-Csaba püspökké szentelési szentmiséje augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén délelőtt 10 órakor kezdődik a temesvári székesegyházban – közölte szerkesztőségünkkel a Temesvári Püspökség Titkársága.

7 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. Szeretettel gratulálok az új püspök úrnak. s kívánom Isten áldását működésére. S megköszönöm vendégszeretetét és barátságát az egész családnak, még Csíkcsomortánban annak idején, amikor nem is volt veszélytelen vendéget fogadni otthon.
    Kocsi György
    teológiai tanár, plébános
    Veszprém, Szeged
    Zamárdi

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here