Idén is számtalan programmal várt a Hám János Napok

0
1443

Hagyományosan minden évben szentmisével kezdődnek a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum napjai. Idén kicsit változott a program, így nem az első, hanem a második napon, május 11-én, pénteken gyűlt össze az iskola közössége, hogy részese lehessen a különleges alkalomnak.
A mise után a résztvevők megkoszorúzták a névadó püspök székesegyház előtt felállított szobrát, majd koszorút helyeztek el Nm. Ft. Reizer Pál megyéspüspök sírjánál. A program a Hám Napok ünnepélyes megnyitójával folytatódott az iskola parkudvarában, ahol szép számmal gyűltek össze mind diákok, mind egyházi méltóságok, mind városunk vezetőségének tagjai.

Beszédével Ádámkó István Csaba iskolaigazgató lépett először színpadra, aki köszöntötte a résztvevőket, köztük Schönberger Jenő megyés püspököt, Kereskényi Gábor polgármestert és Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettest.

Idén a Hám János Napok alapfogalma, egyben mottója a: „Minden kegyelem”. Schönberger Jenő püspök a színpadra állva ezt a gondolatot fejtette tovább. „Minden kegyelem: legyünk nyitottak. Legyünk másokért élő emberek. Idegen ez a fogalom a mai világban. Ma a világ és Európa ezt harsogja: valósítsd meg Önmagad, Neked ez jár, Te legyél a világ középpontja, mindent úgy intézz, hogy Neked legyen jó! A keresztény ember nem önmagának élő ember, és ezt megérteni nagy kegyelem. Ezt a kegyelmet engedjétek, hogy megérintsen és ez a kegyelem valóban megfogamzódjon: merjétek odaadni életeteket Istennek, és merjetek másokért élő ember lenni!” – hangzott el a püspökatya beszédében.

Kereskényi Gábor polgármester a Hám János Líceum értékeit méltatta. Emlékeztetett, hogy két nappal ezelőtt, május 9-én volt Európa napja, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogy vajon hol tart most ez az Európa? „Európa a feje tetejére állt, nem fontosak már azok az értékek, amelyek képesek közösségeket összetartani. Örülök, amikor a Hám Jánosba jövök, hiszen ez a tanintézmény egy kősziklára épített vár, ahol fontosak azok az értékek, amik megtartják és tovább is építik közösségünket” – tette hozzá.

Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes az iskolai közösség összetartó erejét emelte ki köszöntőjében. „Az iskola második otthon. Vajon hány iskola mondhatja el magáról, hogy igazán olyan, mint egy otthon a diákoknak, ahol igazán szeretnek otthon lenni a diákok? Úgy gondolom, hogy ez az iskola, a Hám János ezt elmondhatja magáról.”

Az ünnepség hivatalos része után a kilencedikes diákok léptek színpadra, akik néptánc bemutatóval szórakoztatták a közönséget. Egy időben a parkudvarban folyó rendezvénnyel, az iskola túloldalán, a sportpályán akadálypálya és izgalmas ügyességi feladatok várták a tanulókat.

A gyerekek kipróbálhatták például a tükrös csigavonalat, amikor is tükörrel a kézben hátrafelé kellett végigmenni a kijelölt, kanyargós pályán, emellett volt hamupipőkés válogató, ahol babféléket kellett különválogatni, lehetett csinálni fiús és lányos karkötőket, de nyelvi játékok, színezők is várták a kreatív foglalkozások kedvelőit.

Akik inkább ügyeskedni vagy sportolni szerettek volna, sorba állhattak, hogy célbadobással legyőzzék a sárkányt, vagy kipróbálhatták magukat két sportvetélkedőben is.

Forrás: szatmar.ro