Fókuszban a Parkinson-kór

Szakmai továbbképzés folyt Váradon

0
1327

Otthoni beteggongozásban, illetve idősgondozásban dolgozó ápolók és gondozók számára tartott szakmai továbbképzést 2018. április 24-én és 26-án Coby Willemsen integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN) Hollandiából, a nagyváradi Caritas Catolica nyolc oktatójának közreműködésével. A Caritas Catolica szervezésében zajló képzésnek az Egyházmegyei Laikusképző Központ adott otthont.

A fő téma a Parkinson-kórban szenvedő betegek gondozása volt, de szó esett számos más, ehhez kapcsolódó témáról is, így a szellemileg leépült, illetve demenciás betegekkel való kommunikációról vagy a palliatív gondozás alapjairól is. A képzésen a Caritas nagyváradi és margittai gondozói mellett részt vettek a Pro Christo et Ecclesia Egyesület nagyváradi házának munkatársai, a Pro Bors Egyesület által működtetett Nagyszántói Idősotthon, az Agnulli Dei Idősotthon, valamint a Diakónia Keresztyén Alapítvány nagyváradi fiókszervezetének munkatársai is.

A képzésen résztvevő 25 szakápoló újszerű módszereket tanulhatott arra, hogyan segítse a Parkinson-kórban szenvedők mozgását, hogyan kezelje helyesen a hallucinációkat és képzelgéseket, hogyan alakítson ki biztonságos környezetet a beteg számára, hogyan itassa, etesse és gyógyszerezze a beteget úgy, hogy a fulladás veszélye a lehető legkisebb legyen. Ugyanakkor megismerkedhettek azokkal a súlyos tünetekkel is, amelyek a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezhetnek.

A képzés kötetlen kérdezz-felelekkel zárult, amely során a Caritas Catolica oktatói és a holland ápolónő közösen igyekeztek megoldást találni azokra a konkrét és egyedi esetekre, amelyekkel a otthoni beteggondozók és idősotthonok dolgozói jelenleg szembesülnek.

Szombati-Gille Tamás/Hírek.Várad.org

 

MEGOSZTÁS