Vígan énekeljetek az Úrnak!

Egyházzenei találkozót tartottak a székelyudvarhelyi főesperességben

0
6588

Fotó: Pál Bíborka

Székelyvarságon 2018. április 14-én tartották a székelyudvarhelyi főesperesi kerület huszadik egyházzenei találkozóját „Vígan énekeljetek az Úrnak, te egész Föld!” mottóval, a helyi plébánia és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola szervezésében. A rendezvény szentmisével kezdődött a Szent Péter- és Szent Pál-templomban, amelynek főcelebránsa és szónoka a pappá szentelésének 50. évfordulóját ünneplő Tamás József püspök volt.

A püspök prédikációját Szent Ágoston egyik, a kórustagság és a minőségi karének kapcsán megfogalmazott beszédében elhangzottakra építette. Szót ejtett a Szent Ágoston-i nyomvonalon a négy, nem csupán az énekléshez, hanem a hétköznapi élethez is elengedhetetlen dologról: a megfelelő hang/hangtónus megtalálásáról, a jó összhangról, a dinamizmusról és a belső átélésről. Végezetül így buzdított: „Énekeljetek szóval, énekeljetek szívvel, énekeljetek szájjal, énekeljetek erkölcseitekkel! Akkor nemcsak a kórusének lesz szép és élményt adó sokak számára, hanem az életünk is.”

A szentmise végén Jánosi Gellért plébános köszöntötte a találkozón részt vevő vendégkórusokat, karvezetőket, plébánosokat és híveket. A főpásztor aranymisés áldását követően tizennyolc kórus két-két művet adott elő, az alábbi sorrendben: Székelyudvarhely-Szombatfalva Szent György-plébánia Psallite kamarakórusa (vezényelt: Simó Zsuzsa karnagy); a székelyszentkirályi kórus (vezényelt: Szikszai Ferenc kántor); a szovátai kórus (vezényelt: Kőszegi János kántor); s nyikómalomfalvi kórus (vezényelt: Boldizsár Gáspár kántor); a székelyszentlélek–bogárfalvi Ave Rosa kórus (vezényelt: Ambrus Ferenc kántor); a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-egyházközség Iubilate Deo kórusa (vezényelt: Székely István kántor); a parajdi kórus (vezényelt: Korona Szőcs Julianna karnagy); a lövétei kórus (vezényelt: Tódor Lóránd kántor); a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánia Musica Sacra kamarakórusa (vezényelt: Rózsa Imre kántor-karnagy); a máréfalvi Con Spirito kórus (vezényelt: Dávid Izabella karnagy); Béta–Dobó–Vágás kórusa (vezényelt: Jakab Szilveszter kántor); a szentkeresztbányai Cantate Domino kamarakórus (vezényelt: Siklódi Sándor kántor); a farkaslaki Zeng a magasság kórus (vezényelt: Bakos Árpád kántor); a korondi kórus (vezényelt: Katona Mózes kántor); a zetelaki Boros Valér-kórus (vezényelt: Jakócs Zoltán kántor); a szentegyházasfalvi Canticum Novum kamarakórus (vezényelt: Tamás István kántor); a kápolnásfalvi kórus (vezényelt: Bartos András kántor) és a székelyvarsági kórus (vezényelt: Márkó Benedek kántor).

A szentmisét és a kórusok előadását követően a székelyvarságiak megvendégelték az énekkarok tagjait, a rendezvény zárásakor pedig megtörtént a bejelentés: 2019-ben a kerületi kórustalálkozót a zetelaki plébánia rendezi.