A börtönviselt Pál József alakját elevenítették meg

Könyvbemutató volt Nagykárolyban

0
1446

„A hamisítatlan evangéliumot hirdette, de a mai embereknek a mai nyelven.” Ennél szebb méltatást talán nem is mondhattak volna néhai Pál József prelátus-plébánosról. Hétfő délután Nagykárolyban, a Szent László Közösségi Házban tartották meg a börtönviselt plébánosról szóló könyv bemutatóját.

Szépszámú jelenlévő előtt Sopronyi Roland, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskola oktatója beszélt a Nincsenek hősök, csak küzdő emberek című kötetről, illetve annak „főszereplőjéről”, a nehéz sorsot megélt, ám azt méltósággal, példaértékű alázattal viselő emberről, plébánosról. Mint elhangzott, a könyv Pál József börtönviselt plébános életpéldáján keresztül kíván időtálló (élettörténetéről bővebben ide kattintva olvashat), követendő útmutatóval szolgáltatni a ma emberének. A könyvben letisztult egyszerűséggel és mély őszinteséggel megírt gondolatokat olvashatunk a kommunizmus alatti római katolikus egyházról, annak működéséről. A könyv írója-szerkesztője a mezőpetri születésű Barth Ottó. A könyv több mint harminc évet várt, hogy napvilágra kerülhessen.

Sopronyi Roland elmondta: a könyvet megvásárlók hozzájárulnak ahhoz, hogy a néhai plébános szolgálati helyén, a lónyaitelepi plébánián emlékszobát alakítsanak ki. A bemutató közben kalazancis diákok mondtak alkalomhoz illő verseket.

Kép és szöveg: Nagykárolyi Anziksz

(A könyv a Verbum Kiadónál jelent meg 2017-ben.)

MEGOSZTÁS