Határon átívelő kezdeményezés a Máltai Szeretetszolgálatnál

0
1995

Hátrányos helyzetű magyarok felzárkózását segítő programot indít a Kárpát-medencében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 911,18 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A programról Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Lőrincz Norbert, a projekt szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót a karitatív szervezet Batthyány téri központjában. A projekt célja a már kipróbált, és a különböző helyszíneken eredményesnek bizonyult tudás megosztása, elterjesztése, minél szélesebb körű gyakorlatba ültetése. A projekt keretében a tervek szerint tizenháromezer magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű magyar emberhez jutnak majd el.

A projektben a Magyarországon működő Jelenlét Program huszonkét, magyarországi helyszíne közül négyet kötnek össze négy határon túli település szegregátumával, hogy az ott szerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat kölcsönösen hasznosítsák. Tatabánya-Mésztelep Sepsiszentgyörgy-Őrkővel, Tarnabod Kisiratossal, a veszprémi Pokoli torony jelenlét program Szatmárnémetivel, Miskolc-Lyukóvölgy pedig Nagyváraddal áll majd párban a programban. „Azt próbáljuk megnézni ennek a kutatási módszernek a segítségével, hogy hogyan lehet az ott élő embereknek úgy segíteni, hogy az alatt a három év alatt, amíg a program tart, olyan eredményeket tudjunk elérni, amelyek hosszú távon meg tudnak maradni. A szeretetszolgálat, mindig azt mondjuk, hogy 15-20 évre szerződik egy ilyen helyen, és ez a program egy nagyon fontos indító kulcs és utána további dolgunk és feladatunk van.” – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a határ menti területekre fókuszáló kutatásokon alapuló tudásbázist készít, több tudományterületet alkalmazó módszerekkel vizsgálva a Kárpát-medencében élő, hátrányos helyzetű embereket, kiemelten a romák munkaerőpiaci helyzetét, illetve társadalom- és szociálpolitikai szempontrendszerek alapján feltérképezi a társadalmi felzárkózás és integráció lehetőségeit. A felmérések alapján szakmapolitikai ajánlásokat fogalmaznak meg, ami segíti a roma vezetők közötti együttműködések kialakulását, a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását.

Információ és kép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat