Yuppi Tábor: Ahol a csodák születnek

0
1933

Ha azt mondom „csoda”, akkor te, kedves olvasó, lehetséges, hogy a rég elveszett tárgyaid előkerülésére, „mágikus úton”, magától kifizetődő villanyszámlára, unikornisra vagy zéró tanulással jelesre letett vizsgára gondolsz, de közben ki sem mozdulsz a fikció mezejéről. Pedig javaslom, mozdulj ki, a csodáig nem is kell messze menni: keresd Marosvásárhelytől 40 kilométerre, Mezősályin, mert ott bizonyítottan csodás esemény történik minden nyáron pontosan négyszer: ez a Yuppi Tábor.

Tudod hol van a csoda? Abban az őszinte gyerekmosolyban, ami felragyog egy diabéteszes, juvenilis idiopátiás arthritisben (JIA) szenvedő vagy épp a rák valamelyik formájával harcoló gyerek arcán. A harsogó nevetésekben, hangos biztatásokban, ugráló léptekben, tapsoló kezekben, csillogó tekintetekben. Mindennek a titka az élményterápia, másik nevén terápiás rekreáció. Lényege, hogy a tábor önkéntesei (Yuppi-nevükön a manók) által biztosított balesetmentes környezetben olyan helyzetbe, szituációba hozzák a gyerekeket, amelynek során lehetőségük van a saját határaik átlépésére, önbizalmuk fejlesztésére, belső erőforrásaik felfedezésére. Mindezt új, hasonló betegséggel küzdő barátaik körében, önfeledten szórakozva tehetik meg. Nincs kórházi ágy, nincs aggódó szülői tekintet, csak ők meg az élmények. Így próbáljuk feledtetni velük a hétköznapok küzdelmeit, segíteni a kommunikációt más gyerekekkel, lehetőséget adni nekik a kibontakozásra és lelki gyógyulásra, mert hisszük, hogy a lelki gyógyulás tulajdonképpen a testi erősödés előszobája.

Akarsz a csoda része lenni? Akkor várunk a Yuppi-önkéntesek, azaz a manók körébe. Lehetsz házi manó, a tábori „nagytesó”, aki varázslatos módon a tábori hétköznapok minden problémáját megoldja, lelkesen biztat, ügyel a pontosságra, biztonságra, esetleges konfliktusok elsimítására. Lehetsz menő manó, akinek feladata napközben a különböző foglalkozások megtartása: íjászat, magas kötélpálya és mászó fal meghódítása, színjátszás, zene, kézművesség, lovaglás, fotó. Különleges feladatkör a beszerzés, amikor a manó küldetése minden szükséges eszközt beszerezni a foglalkozásokhoz. Este a menő manók átváltoznak: az esti foglalkozáson lehetsz hercegnő, Harry Potter, Zeusz, Kolumbusz Kristóf, Mickey Mouse vagy épp az Electric Castle fesztivál csillaga. Ha mini manó szeretnél lenni, akkor feladatod lesz a családi tábor legkisebb táborlakóinak egész napos szórakoztatása mondókákkal, mesékkel, játszótérrel. Doki manó szerepkörre pedig olyan orvosokat, egészségügyi asszisztenseket, dietetikusokat és gyógytornászokat várunk, akik készek arra, hogy kilenc napig fehér köpeny helyett mosolyt viseljenek és segítsenek biztosítani a gyerekek állandó egészségügyi felügyeletét.

Mi kell ahhoz, hogy Yuppi-önkéntes légy, „manósodj”? Legyél legkevesebb 20 éves, vidám, nyitott, játékos. Előny, ha tudsz románul, de nem feltétel. Ha a menő manó pozíció ragadta meg figyelmed, akkor jó, ha van már jártasságod a választott feladatkörben. Fontos, hogy részt tudj venni a május 4–6. között megrendezendő Víg End nevű összerázó hétvégén, amikor betekintést nyersz a technikai háttérbe, megtanulod kezelni a problémás szituációkat, megismered önkéntestársaidat, saját tapasztalatok révén sajátítod el táborunk alappillérének, a terápiás rekreációnak mindent titkát.

Idén nyáron négy turnusba várjuk jelentkezésed:

Kamasz (13–18 év) diabétesz (önkéntesek kommunikációs nyelve a román): július 13–22.

Kölyök (7–13 év) diabétesz (önkéntesek kommunikációs nyelve a magyar): július 27–augusztus 5.

Kamasz/kölyök (10–18 év) onki/JIA (önkéntesek kommunikációs nyelve a magyar): augusztus 17–26.

Családi tábor – családok 0–10 éves daganatos gyerekkel (önkéntesek kommunikációs nyelve a román) augusztus 29. – szeptember 2.

A tábor és a Víg End teljes ideje alatt a szállást és étkezést a Yuppi állja.

Jelentkezésedet várjuk weboldalunkon, a www.yuppicamp.ro oldalon, ahol minden fontos információt megtalálsz. Facebook-on is fellelhetőek a vagyunk: www.facebook.com/TabaraYuppi/Ha kérdésed van, várjuk leveled a volunteer@yuppicamp.ro címre. Jelentkezési határidő: március 10.

Laczkó Boglárka

MEGOSZTÁS