Biharpüspöki: Caritas-segélyakció sártengerben

0
1158

A nagyváradi Caritas Catolica fiatal önkéntesei Rajna József igazgató vezetésével 2018. február 15-én, csütörtökön felkerekedtek, hogy élelmiszercsomagokat vigyenek a biharpüspöki szemétlerakó szomszédságában levő nyomortelepre, ahol egy tucatnyinál több rászoruló család tengeti mindennapjait nyomorúságos körülmények között, kartonokból, furnérlemezekből és nejlondarabokból összetákolt viskókban, fűtés, áram és ivóvízellátás nélkül. Az önkénteseket és az élelmiszercsomagokat szállító autóbusz – amelyet ezúttal is a Don Orione Iskolaközpontot vezető Mihai Fechetă biztosított – elakadt a nyomortelep sarában, s ez órákkal visszavetette a segélyakciót.

A szervezők először külső segítséget hívtak, de a mentésre érkező kamion szintén a sártengerben rekedt. A két, méretes járművet végül többórás megfeszített munkával sikerült kimozdítani a kátyúból a nyomortelep lakóinak összefogása által: férfiak, nők, gyermekek együttesen siettek az önkéntesek segítségére, s addig ástak illetve tolták a megrekedt járműveket, míg a kerekek újra szilárd talajra nem kaptak.

A felmerült akadályok ellenére az akció jó hangulatban telt, ami részben a fiatal önkéntesek jó kedélyének volt köszönhető. A főként a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Caritas Catolica által működtetett iskolai bentlakás diákjaiból összetevődő csoportnak nem szegte kedvét a balszerencsés események sorozata. A fiatalok jó humorral kezelték a helyzetet, nem estek kétségbe, s véghezvitték, amiért odamentek: szétosztották a kenyeret, leveskonzerveket, száraztésztát, felvágottakat, gombakonzerveket, édességeket és egyéb tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat a telepen élő családok között, összesen több mint 850 lej értékben. Ezt egészítették ki az iskolások által felajánlott ruhaadományokkal a Don Orione Iskolaközpont képviselői.

Az akció végén fáradtan, de elégedetten térhettek haza a résztvevők. Az élelmiszer-csomagokban levő édességek Hollandiából érkeztek adományként Toos Aerts (Swolgen) és Ad van der Brand (Schijndel) közvetítésével, míg a tartósélelmiszereket a Szent Erzsébet-gyűjtésből fennmaradó összegből biztosította a Caritas Catolica.

Szombati-Gille Tamás/Hírek.Várad.org

MEGOSZTÁS