#OrdinaryHeroes

Hétköznapi hősök a pápával a Péterfillérekért

0
983
(Fotó: ANSA)

Az #OrdinaryHeroes, magyarul Hétköznapi hősök jótékonysági kezdeményezést csütörtökön mutatták be a Vatikánban. Mától kezdve a Ferenc pápát, mint szuperhőst ábrázoló egyik elhíresült római graffitit, falfestményt ábrázoló rövid ujjú póló elindul útjára a világban, hogy a sport, a kultúra és a szórakoztatóipar képviselői aláírását összegyűjtve majd visszatérjen Olaszországba és árverésre bocsátva a bevételt teljes egészében a Péterfillérek, vagyis a pápa jótékonysági tevékenységére fordítsák.

„Normális rendkívüliség”

Minden híresség saját aláírása után megnevezi a következő neves személyt, akit a póló aláírására kér. A kezdeményezésbe bevonják az érdeklődőket a közösségi hálók, a Facebook és az Instagram segítségével. Már felkerült a közösségi hálókon a kezdeményezés oldalára egy rövid videó, amellyel a követőket arra hívják, hogy valósítsanak meg cselekedeteket a „normális rendkívüliség” jegyében és számoljanak be azokról ezeken az oldalakon az #OrdinaryHeroes, hétköznapi hősök égisze alatt. A projekt alakulását média partnerként a Vatican News, a Radio Vaticana Italia és az RTL 102.5 követi. Az #OrdinaryHeroes kezdeményezést a Szentszék Kommunikációs Titkársága hozta létre a Péterfillérek hivatal bevonásával.Február 8-án, csütörtökön délelőtt sajtókonferencián mutatta be a projektet Angelo Becciu érsek, helyettes-államtitkár és Dario Edoardo Viganò prelátus, a Kommunikációs Titkárság prefektusa. Jelen volt Mauro Pallotta, művésznevén MauPal is, aki a Vatikán közelében található Borgo Pio kis utcáiban a Ferenc pápát ábrázoló híres falfestményeket, murales-eket alkotta néhány évvel ezelőtt.

Francesco Totti az első

Elsőként a labdarúgás egy híres képviselője Francesco Totti írta alá a pólót, amely majd árverésre bocsátva, bevételével a rászorulók megsegítését támogatja. Az olasz focista Diego Armando Maradona labdarúgóóriást nevezte meg második aláíróként. Totti nagy elismerésnek örvend, és mindig nagy érzékenységgel fordult a jótékonysági kezdeményezések felé.

A világot meg lehet változtatni, amelyhez nem hatalmas művekre vagy stratégiai lépésekre van szükség

Becciu érsek a kezdeményezésről elmondta: „A világot meg lehet változtatni, amelyhez nem hatalmas művekre vagy stratégiai lépésekre van szükség. Elsősorban egyszerűség kell hozzá, amely a kis gesztusokban, cselekedetekben nyilvánul meg, amelyeket bárki véghez vihet a saját hétköznapjaiban. Olyan üzenet ez, amely mai világunkban úgy tűnhet, mint valami teljesen rendkívüli, majdhogy nem forradalmi. Minden nap az embereket számos feladat árasztja el, rohanásban élnek és hajlamosak a mások iránti figyelmet feláldozni emiatt. Mégis kevés is elegendő ahhoz, hogy irányt váltsunk. Ennek megerősítéséhez hasznosak a kommunikációs eszközök és az új közösségi hálók, amennyiben arra használják azokat, hogy a béke újságírását mozdítsák elő. Fontos az ismert személyiségek bevonása is, akik kihasználhatják népszerűségüket, hogy a közösségnek pozitív és kézzel fogható példát mutathassanak.Az #OrdinaryHeroes összhangban van a Péterfillérek adománnyal, amely a pápa karitatív tevékenységének szolgálatában áll” – hangsúlyozta a vatikáni helyettes-államtitkár.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS