Közzétették Ferenc pápa Veritatis gaudium k. apostoli konstitúcióját

0
1679
(Fotó: ANSA)

Január 29-én, hétfőn a Szentszék sajtótermében sajtókonferencián mutatták be a pápa új dokumentumát, amely az egyetemekkel és egyházi fakultásokkal foglalkozik. Ferenc pápa ezáltal előmozdítja a katolikus oktatás megújítását.

Bátor megújítás

„A globális szinten megváltozott társadalmi és kulturális környezetben, amelyet antropológiai, szociális és környezeti válság jellemez, sürgetően fontos az egyházi tanulmányok bölcs és bátor megújítása egy meghatározóbb misszió érdekében a történelem eme új korszakában.” Ebből az előfeltételből kiindulva tette közzé Ferenc pápa új apostoli konstitúcióját. A Veritatis gaudium az 1979-ben kiadott, a katolikus egyetemekre vonatkozó Keresztény bölcsesség (Sapientia Christiana) k. dokumentumot reformálja meg.

Paradigmaváltás

Egy radikális paradigmaváltás, bátor kulturális forradalom megvalósításáról van szó, amelyben az egyetemek és egyházi fakultások világhálózata arra kapott meghívást, hogy Krisztus evangéliumának és az egyház hagyományának kovásza, sója, világossága legyen. Az egyház mindig nyitott az új helyzetek és javaslatok felé.

Négy kritérium

A pápa négy alapvető kritériumot fogalmaz meg a  megújuláshoz: a szemlélődést, a párbeszédet a hívőkkel és nem hívőkkel, a tudományok közötti és azokon túlmutató együttműködést, valamint az intézmények közötti hálózatépítést.

(sv)/Vatikáni Rádió