Martin Michalíček lett a CCEE főtitkárhelyettese

0
1024

Január 1-jétől az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) főtitkárhelyettese a szlovák származású Martin Michalíček. A tisztséget ötéves időszakra, tehát 2023-ig bízták rá. Martin Michalíček a nyitrai egyházmegye papja. Most Sankt Gallenbe, Svájcba költözik, ahol a CCEE titkárságának irodája működik, hogy Miguel Duarte da Cunha, a jelenlegi főtitkár mellett dolgozzon. Martin Michalíček Michel Remeryt követi a tisztségben, aki 2012-től 2017-ig volt főtitkárhelyettes.

Martin Michalíček elmondta: „Ez a kinevezés számomra az Úrtól jött hívás, amire igent mondtam. Szeretnék köszönetet mondani a CCEE elnökségének az irántam mutatott bizalomért, és arra kérem az Urat, hogy irányítsa lépéseimet ebben az új szolgálatban, amit az európai Egyházért végzek. Tisztában vagyok azzal, hogy Európa jelenleg számos kihívással néz szembe, ugyanakkor ez a keresztény civilizáció bölcsője. Történelme, kultúrája, értékei révén Európa birtokában van annak, ami a problémák megoldásához szükséges. Ez a folyamat szenvedéssel jár minden európai nép számára, amit vállalok e feladattal. Felidézve a zsoltár szavait – »Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak« (Zsolt 127) – arra törekszem, hogy az európai férfiak és nők nevében végezzem e szolgálatot, hirdetve Isten irgalmát az ő örömhírén keresztül, aki maga Jézus Krisztus.”

A főtitkárhelyettest a CCEE szabályzatának megfelelően az elnökség nevezi ki; megbízatása öt évre szól, és megújítható.


Martin Michalíček 1974. augusztus 18-án született. 1999-ben szentelték pappá a nyitrai egyházmegyében. Ugyanabban az évben fejezte be filozófiai és teológiai tanulmányait a Comenius Egyetemen; előtte, 1993 és 1995 között a Salzburgi Egyetemen tanult. 2005-ben teológiai licenciátust szerzett a Pápai Szalézi Egyetemen, Rómában, majd 2008-ban doktorált kateketikából a Comenius Egyetemen, Pozsonyban. 2007 óta oktat a nyitrai szemináriumban; 2008 és 2017 között a nyitrai egyházmegye kateketikai irodájának igazgatója volt; 2015-től a nyitrai egyházmegye hivatalvezetője.
Az anyanyelvén kívül németül, olaszul és angolul beszél.

(sza)/Magyar Kurír

MEGOSZTÁS