Váradi betlehemesek a pápánál

Olvasói levél

0
1599

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok nevű csapatának három diákjával – Catona Anamariával, Szabó Borókával, Tolvai Zsófiával – és Sebesi Ibolya szatmárnémeti hitoktatóval, a magyarországi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által koordinált SzékelyKapuk-ZöldKapuk program területi felelősével a Kárpát-medence minden magyar betlehemezőjét képviseltük Ferenc pápa Szent Péter-bazilikában bemutatott újévi szentmiséjén.


Szintén Ferenc pápa meghívására érkeztek Rómába a németországi, a svájci, a dél-tiroli és a szlovákiai csillagénekesek is (ezekben az országokban így hívják a Megváltó megszületésének örömhírét hirdetőket), akikkel együtt december 30-án meglátogattuk a Vatikánban a svájci gárda tagjait, akiket a Csillagfényes csöndes éjjel kezdetű közös énekkel, majd a saját anyanyelvünkön megszólaltatott karácsonyi énekekkel köszöntöttünk. Ezt követően egy csillagénekes felírta ajtójukra a házi áldás szokásos rövidítését („20+CMB+18” – „Christus mansionem benedicat!”, azaz „Krisztus áldja meg a hajlékot!”). Az ünnepség végén a svájci gárda történetével és hivatásával ismerkedtünk meg. 


A kis nemzetközi találkozó keretében az év utolsó napján a Campo Santo Teutonico templomban német nyelvű szentmisén vettünk részt, ahol közösen adtunk hálát Istennek az elmúlt esztendőért. Ezt követően együtt imádkoztuk Ferenc pápával az Úrangyala imádságot a Szent Péter-bazilika előtti téren.


Az újévet is együtt ünnepeltük a Szent Péter tér közvetlen közelében, ahol kegyelmekben gazdag esztendőt kívántunk egymásnak és minden csillagénekesnek. A háromkirályoknak öltözött csillagénekesekkel és a magyar betlehemesek képviselőivel együtt vettünk részt Ferenc pápa újévi miséjén. A Szent Péter-bazilikában a baldachin bal oldalán, az első három sorban ültünk. A csillagénekesek közül hárman vitték a kenyeret az oltárhoz felajánlás előtt. 


A római tartózkodásunk ideje alatt meglátogattuk az örök város legnagyobb bazilikáit, nevezetességeit és az ostiai kikötőhöz is eljutottunk. Szent II. János Pál pápa, Loyolai Szent Ignác és Néri Szent Fülöp sírjánál külön is imádkoztunk a többi betlehemező társunkért, hogy hittel és szeretettel hirdessék tovább Jézus születésének örömhírét az embereknek.
Külön említést érdemel Böcskei László nagyváradi megyés püspök, aki messzemenően támogatja a betlehemezés szokásának felújítását egyházmegyénk területén. Karácsony előtt örömmel fogadta és bátorította a hozzá látogató betlehemes csoportokat. Bennünket is zarándoklevéllel indított útra. Az örök városban töltött néhány nap életre szóló élményt jelentett számunkra, amelynek minden pillanatát a jó Istentől kapott ajándékként éltünk meg.

Kép és szöveg: Benedek Ramóna hitoktató

MEGOSZTÁS