Lezárult a taizéi találkozó Bázelben

0
1567
(Fotó: Taizé/Facebook)

December 28. és január 1-je között rendezik Bázelben az európai fiatalok Taizéi találkozóját. András testvér, aki tizennégy éve él Taizében az ökumenikus közösség tagjaként, jelen van a nemzetközi rendezvényen a magyar fiatalokkal, a Vatikáni Rádiót ő tájékoztatta a rendezvényről.

Idén negyvenedik alkalommal tartják meg az immár hagyománnyá vált találkozót a taizéi közösség szervezésében. Húszezer fiatal érkezett a svájci városba, akiket Svájcban, Németországban és Franciaországban helyeztek el családoknál. Ötezer lengyel, kétezer-ötszáz ukrán, olaszok, németek és franciák is nagy számban jelen vannak a programon. Magyarországról közel négszázan, de a határon túlról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről is érkeztek fiatalok.

A résztvevők a délelőttöt a fogadó egyházközségekben töltötték, ahol más országok fiataljaival és a helyiekkel együtt imádkoztak és kiscsoportban beszélgettek a megadott bibliai részletekről és Alois testvér, a taizéi közösség elöljárója 2018-as javaslatairól. Délben Bázelben a városközpont különböző templomaiban gyűltek össze közös imára. Délutánonként választható műhelyfoglalkozásokon vehettek részt. Este pedig egy nagy sport- illetve kiállítóközpontban voltak programok a fiatalok számára.

Alois testvér az utolsó közös imádság alkalmával bejelentette, hogy 2018. december végén Spanyolországban, Madridban rendezik meg a következő találkozót, ugyanakkor regionális találkozók lesznek áprilisban Ukrajnában, októberben pedig Grazban, Ausztriában lesz egy.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS