Bukaresti kiállítás Várad egyházi kincseiből

0
1826

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség december 11-én délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban nyitnak kiállítást Felix Terra címmel. Ugyanis a Szent László-emlékév lezárásaként a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyedülálló lehetőséget kapott az alapító szent király és a magyar katolicizmus évezredes történelmi és egyházművészeti hagyatékának bemutatására. A bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum meghívására és a két intézmény közös szervezésében, három hónapon át tartó kiállítást szerveznek a Szent László alapította egyházmegye történelmi és művészeti kincseiből a Román Nemzeti Múzeum épületének nagytermében.

Csorba Sándor levéltáros tájékoztatása alapján a több mint ezer négyzetméteres tárlaton közel százötven jelentős kiállítási tárgyat mutatnak be, köztük számos olyan, az ország területén még sosem látott műkincset, mint Luxemburgi Zsigmond nagyváradi sírjának ékszereit, a Váradon keletkezett és a Szent László-legenda-hagyomány számára felbecsülhetetlen értékű Dubnici krónikát vagy egyházmegye talán legértékesebb művészeti hagyatékát, a flamand késő reneszánsz egyik remekműveként számon tartott belényesi Szűz Mária-kegyképet.

A saját gyűjteményekből származó, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és nagyváradi Körösvidéki Múzeum által kölcsönzött műkincsekből összeállított tárlat nemcsak az egyházmegye történetének legjelentősebb múzeumi eseménye, de az erdélyi katolicizmus talán legnagyobb hatású és minden szempontból Szent László nagyságához méltó megnyilvánulása Románia egyik országos jelentőségű kulturális intézetében.

Böcskei László megyés püspök hozzátette: az idei esztendőre készült, új Szent László-pásztorbotot is kiállítják, ezáltal is szeretnék hangsúlyozni, hogy feladatuk nemcsak az értékőrzés, hanem az értékteremtés is. A kiállítás helyszíneként azért is esett Bukarestre a választás, mert szeretnék megismertetni a román fővárosban is a gyökereiket. Olyan világban élünk, amely egyre arcnélkülibbé válik. A váradi egyházmegyének van arca, amelyhez minden kor a maga legszebbjét és legjobbját adta. Szeretnénk ezt hangsúlyozni, talán ezáltal jobban megismernek, és jobban meg is értenek majd minket – magyarázta a főpásztor.

A kiállítás 2017. december 14-én, 17 órakor nyílik meg ünnepélyesen a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban (Muzeul Naţional de Istorie, Bucureşti, Calea Victoriei 12), és 2018. április 1-jéig lesz látogatható.

Kép és szöveg: Hírek.Várad.org

MEGOSZTÁS