Útikönyv eltérő fejlődésű gyereket nevelő családoknak

0
1152

Sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek nyújt útmutatást az a könyvecske, amely a Mindenkinek becsengettek! – kora gyermekkori intervenció és iskolai együtt nevelés integrált gyakorlati protokollja a fogyatékkal élőkért elnevezésű Erasmus + pályázat keretében látott napvilágot. A májusban zárult, három országot átfogó projekt célkitűzése Szatmár megyében tíz speciális nevelési igényű gyermek óvodai/iskolai közösségekbe való integrálása volt. A projekt gyakorlatba ültetését Szatmár megyében a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vállalta.
Az Útikönyv eltérő fejlődésű gyereket nevelő családoknak elnevezésű kiadvány a projekt keretében felmerült problémákra, tapasztalatokra épül. Célja, hogy közérthető, lényeges útmutatást adjon azoknak a szülőknek, akiknek sajátos nevelési igényű, fogyatékossággal élő vagy tartós beteg gyermeke van.
Akár egy útikönyv, a kiadvány végigkalauzolja a szülőket a legfontosabb állomásokon: a probléma felismerésével kezdődően a kora gyermekkori intervenció által nyújtott lehetőségek felvázolásával folytatva, a hasonló problémával küzdő szülőcsoportokkal való kapcsolatteremtés lehetőségeiről tájékoztatva, majd lajstromba véve a legfontosabb ellátások igénylési módját, egészen a gyermekre a jövőben váró reális kilátások ismertetéséig.
A könyv a helyes és hiteles tájékoztatás mellett reményt is hivatott nyújtani a szülőknek. „Új úton elindulni sosem könnyű, de az ilyen utak tartogatják a legtöbb felfedezést. Most még nem is sejted, milyen sok boldog családdal, erős és segítőkész szülővel, támogató kívülállóval fogsz találkozni ezen az úton. Míg aztán egy napon te is azok között leszel, akik mosolyogva köszöntik az új utazókat” – ezekkel a szavakkal zárul a kiadvány.
Az útikönyv magyar és román nyelven egyaránt ingyenesen elérhető a http://www.caritas-satumare.ro/hu/mbcs-utikonyv/ linken.
A kettős állampolgárok számára a magyarországi változat is ugyanott hozzáférhető. Gnandt Gábortól, a Mindenkinek becsengettek projekt koordinátorától megtudtuk, hogy a projektben érintett minden intézmény nyomtatott formában is megkapja a kiadványt.

Forrás: Szatmár.ro

 

MEGOSZTÁS