Hegyközszentimrén emlékeztek a névadóra

0
1359

A Szent Imre herceg ünnepét követő kedden, 2017. november 7-én a hagyományhoz híven a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum V. A, VI. A–B, VIII. A, IX. B–C–D osztályos diákjai, Nagy Enikő, Károlyi Gabriella, Benedek Ramóna, Popovici Tünde, Catona Valéria osztályfőnökök és Szabó Ervin spirituális vezetésével elzarándokoltak Hegyközszentimrére.

A tanulók részleteket olvastak fel a Szent Imre-legendából, a Szent István király intelmei Imre herceghez c. műből, amelyek által megelevenedett előttük a liliomos herceg imádságos lelkülete, erkölcsi nagysága. A litánia által a magyar ifjúság védőszentjének segítségéért könyörögtek a zarándokok, majd ezt követően a Szent Imre-szobor előtt felcsendülő közös ének az Árpád-ház szentjeinek példaértékű életét elevenítette fel, amelyek több száz év távlatából is követendő példát jelentenek minden ember számára. A kegyelet virágainak elhelyezése után a falu fölött épülő Szent Imre-kápolna előtti imával zárult a zarándoklat.

Vidám gyermekzsivaj törte meg a falu csendjét a ragyogó napsütésben, és a diákok által felolvasott vers szavai életre keltek: Szent Imre szelleme felettünk lebeg, / Áhítatot árasztva szét, / A magyar ifjakat várja, hogy kövessék, / S fogják tiszta, szent kezét. (Cserjési Sándor: A veszprémi várban)

Benedek Ramóna