Ellenállni a pénz kultuszának, óvni a világot

A pápa fogadta a lyoni Karthauzi Intézet diákjait

0
1107
Ferenc pápa a lyoni diákokkal a Kelemen-teremben (Fotó: Vatikáni Rádió)

Álljanak ellen a pénz csábításának, szabaduljanak meg a pénz szolgaságától; legyenek a méltányos növekedés előmozdítói és közös otthonunk védelmezői. Ferenc pápa erre buzdította a lyoni Karthauzi Intézet 80 fős diákcsoportját, akiket csütörtökön délelőtt fogadott a Kelemen-teremben.

Álljanak ellen a pénz kultuszának, óvják a világot

Közgazdasági tanulmányaik révén a nemzetközi pénzügyi világ szakembereivé válnak, akiknek képzését azonban hála Istennek erős humán, filozófiai és spirituális dimenzió is jellemzi – kezdte beszédét a pápa, majd rámutatott: alapvetően fontos, hogy már most megtanuljanak mentek maradni a pénz vonzásától, attól a szolgaságtól, amelybe a pénz zárja azokat, akik kultuszt csinálnak belőle. Ugyanilyen fontos az is, hogy bátrak és határozottak legyenek, és ne engedelmeskedjenek vakon a piac láthatatlan kezének. Legyenek a méltányos növekedés előmozdítói, közös otthonunk, a világ igazságos és helyes igazgatásának kézművesei.

A szentatya arra buzdította a lyoni diákokat, hogy vegyék kezükbe sorsukat, és érezzenek felelősséget a világ iránt. Ne feledjék, hogy minden igazságtalanság, amit egy szegény emberrel szemben követnek el, nyílt seb és önnön méltóságukat csökkenti. Bár ez a világ a sikert várja tőlük, találjanak módot és időt a testvériség útjainak felkutatására, hogy hidakat és ne falakat építsenek az emberek között, és hozzájáruljanak egy igazságosabb és humánusabb társadalom építéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS