Ferenc pápa ajánlást írt a Katolikus Egyház Katekizmusának új kiadásához

0
1182
A Katolikus Egyház Katekizmusa (Fotó: RV/Vatikáni Rádió)

Az Osservatore Romano – című vatikáni napilap előzetest közöl Ferenc pápa ajánlásából, amelyet a Katolikus Egyház Katekizmusának új kiadásához írt. A Vatikáni Könyvkiadó és a San Paolo Kiadó gondozásában 2017-ben megjelent kötethez új teológiai-lelkipásztori magyarázat is tartozik. A bevezetőt Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke írta.

Hogyan működik a hit? Mi a hívő ember identitása?

A Katolikus Egyház Katekizmusa egy olyan útként jelenik meg, amelynek négy állomásán keresztül érthetjük meg a hit működését. Abból a vágyból indul ki, amelyet minden ember táplál Isten iránt, és az imádsággal zárul, amelyben kifejeződik Isten és az ember találkozása, ahol nézik, meghallgatják egymást. A kegyelmi élet, amely főként a hét szentségbenfejeződik ki, a hívő életstílusa, mint a Szentlélek szerint való hivatás két újabb állomása annak az útnak, amelynek révén megérthetjük a maga teljességében a hívő identitását, aki Jézus Krisztus missziós tanítványa.

Segít a papok és katekéták képzésében

A Katolikus Egyház Katekizmusának új kiadása és a hozzá tartozó teológiai-lelkipásztori kommentár nagy segítség ahhoz, hogy egyre inkább megértsük a hit misztériumát.  Az új kiadás kapcsolódik a Katolikus Egyház Katekizmusát közzétevő Fidei depositum – kezdetű apostoli konstitúció 25. évfordulójához, amelyet jelképesen Szent II. János Pál pápa írt alá 1992. október 11-én, valamint a II. vatikáni zsinat megnyitásának 30. évfordulójához egyaránt.

Ily módon a Katolikus Egyház Katekizmusa újabb közvetítő erőt jelent majd a helyi egyházak felé az evangelizálás feladatában, hatékony eszközül szolgálhat főként a papok és a katekéták képzésében. Ferenc pápa a katekizmushoz írt ajánlásában végül azt kívánja, hogy ismerjék meg és használják fel széles körben a kétezer éves hittörténet nagy örökségének érvényre juttatására.

Forrás: Vatikáni Rádió