Keresztény önazonosságom

Lelkinap pedagógusok részére Gyergyószentmiklóson

0
1757

Idén ötödik alkalommal szervezett a gyergyószentmiklósi Szent István Ereklyéinek Átvitele plébánia lelkinapot pedagógusok részére október 6-án, melynek témája a Keresztény önazonosságom volt.

A lelki délutánon 22 pedagógus vett részt, a házigazda szerepét Keresztes Zoltán plébános vállalta, és a meghívottak a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanárai voltak: Csíki Emese tanárnő, valamint Simó Gáspár lelkivezető.

A bemutatkozás, megérkezés, ráhangolódás után mindenki egy tükörrel próbált azonosulni, és elmondta, hogy milyen tükör. Valóban, ha egy tükörbe belenézünk, a látvány mély nyomot hagy bennünk. Mi is tükörként adunk képet magunkról. Sokszor mások tükrébe nézünk, a kapott tükörképek hatnak ránk, és sokszor akaratlanul át is vesszük őket. A második foglalkozás arra próbált rávezetni, hogy elgondolkodjunk: milyen tükör voltam a kollégáim számára, a tanítványaim előtt, és milyen szeretnék lenni a jövőben? Miután megosztottuk a saját csoportunkban a beszámolóinkat, arra próbáltunk visszaemlékezni, hogy kik hagytak bennünk mély nyomot a nevelésben, avagy milyen történetek hatottak meg, kinek a nyomában járok, kihez hasonlítok, kinek a képére formálódtam? Ezekre a kérdésekre szintén egyénileg válaszoltunk. Majd közösen megbeszéltük és leírtuk: milyennek ismertük meg Jézust.

A következőkben két kör segítségével ki kellett fejezni, hogy milyen Jézus és a te kapcsolatod itt és most. A beszámoló után elcsendesedtünk és átadtunk egymásnak egy kendőt, melyen Jézus tekintett ránk. Majd bevonultunk a templomba, és az Oltáriszentség előtt leborulva hálát adtunk, énekeltünk. A plébániára visszatérve mindenki elmondta az érzéseit, és azt, hogy mit visz magával. Többek között magunkkal visszük: a békét, a csendet, a tekintetet, a lelki nyugalmat, a biztonságot, az elfogadást, a hálát, az elénekelt énekek értelmét – „Adj erőt, hogy megnyílhassak, megnyíljak és befogadjak. Add, hogy mindig felismerjem szándékodat életemben”.

Csodálatos, lelkiekben felemelő délutánt töltöttünk együtt. Lelkünk megpihent, elcsendesedett. Hála és köszönet mindezekért az Úrnak, elismerés a lelki délután vezetőinek, és nem utolsósorban Keresztes Zoltán plébánosnak a szervezésért.

Kolumbán Csilla hitoktató