Kolumbia a drogkereskedelem bilincsében

0
1419
(Fotó: Vatikáni Rádió/AFP)

Szeptember 9-én, szombaton Ferenc pápa Medellínbe látogat, amely Bogotá után a második legnépesebb város a latin-amerikai országban. A pápa szentmisét mutat be a reptéren, majd délután ellátogat a Hogar San Joséba, az árva vagy nehéz sorsú gyermekeket befogadó otthonba. Ezt követően a La Macarena fedett stadionban papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, szeminaristákkal találkozik. A pápalátogatás különleges pillanat a város életében, amely a drogkereskedelem meghatározó központjává vált, számos gyilkosság és más bűntettek is történnek, ezek bevérezték a helyi egyházat is. Milyen valósággal találkozik majd Ferenc pápa Medellínben, ahová 1986-ban Szent II. János Pál is ellátogatott? Elkin Fernando Álvarez Botero, Medellín segédpüspöke és a kolumbiai püspöki konferencia főtitkára nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

A kábítószer csapása

„A pápa egy nagyon megváltozott valóssággal találkozik: 33 év telt el II. János Pál látogatása óta, és a város sokat fejlődött, de számos erőszakhullámon esett át, különösen is a 90-es években – fogalmazott a város segédpüspöke. – Ez következményekkel járt. Jelenleg a megújulás és a kiengesztelődés folyamatát éli, de még sok a teendő. Elsősorban folytatódik a drogkereskedelem, amit »kiskereskedelemnek« hívnak, mert kis adagokban adják el, és fiatalok csoportjai igyekeznek ellenőrzést szerezni a kereskedelmük felett a városnegyedekben. Ez nagy csapást jelent Medellínben.”

Az egyház elősegíti a párbeszédet

„Az egyház plébániai szinten igyekszik küzdeni ellene. A szociális pasztoráció jelen van az erőszak által leginkább meghatározott városnegyedekben, és békefolyamatokat indított el elsősorban a fiatalok között. Ők vannak ugyanis leginkább kockázatnak kitéve ebben a helyzetben. Az egyház elősegíti a párbeszédet, hogy olyan életmódokat találjanak, amelyek jobbak e közösségek fiataljai számára. A plébános például összehívja az egymással konfliktusban levő fiatalokat és párbeszédet indít el köztük, hogy ne alkalmazzanak többé erőszakot.” „Július végén megöltek egy fiatal papot, ami valószínűleg a gerillák okozta erőszak következménye. A tények azonban nem világosak, hogy miért oltották ki az életét. Nagyon jó pap volt és jó munkát végzett elsősorban a fiatalokkal” – jegyezte meg a segédpüspök.

A pápa a keresztény hivatásról beszél majd 

Arra a kérdésre, hogy a pápától milyen üzenetre van szükségük a papoknak Medellínben, a segédpüspök elmondta: „A pápa a keresztény hivatásról beszél majd nekik. Mindenkit arra buzdít majd, hogy élje meg a keresztséget.Ebben a régióban csökkentek a hivatások, pedig nagy hagyományokkal rendelkezik ezen a téren. Megújulásra van szüksége a keresztény élet e formájának. Buzdításra és a megújulás serkentésére irányuló szavakat várnak a pápától.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS