Szokatlan esemény a pápai kihallgatáson

0
1200
A szokatlan esemény (Fotó: Radiovaticana.va)

Hasonlóra talán még nem is volt példa Ferenc pápa jelenlétében: egy fiatal férfi térdre ereszkedett, és megkérte barátnője kezét a szentatya előtt az Apostoli Palota Kelemen termében augusztus 27-én. A rendhagyó eset akkor történt, amikor Ferenc pápa a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózata Frascatiban megrendezett találkozójának résztvevőit fogadta. A hírt a National Catholic Register amerikai katolikus lap tette közzé honlapján fotókkal és az eseményt megörökítő videóval.

A pápa biztosította őket, hogy sokat imádkozik a venezuelaiakért 

Dario Ramirez  emberi jogi aktivista 2014-ben arra kényszerült, hogy elhagyja Venezuelát a Maduro-rezsim miatt. Csodás út és buzgó imák vezették oda őt, hogy Ferenc pápa előtt állva kérje meg barátnője kezét. Vasárnap a pápa a világ minden részéről érkezett 80 katolikus politikust – közöttük két magyart – fogadott a Vatikánban, közöttük volt Ramirez is barátnőjével együtt. Az amerikai lap újságírójának elmesélte, hogy gyanútlan barátnője egyáltalán nem számított a váratlan fordulatra. Azt gondolta, hogy a venezuelai helyzetről beszélnek majd a pápával és a színházi társulatról, amelyet Dario támogat, amióta elhagyta hazáját. Ezzel ugyanis fiatalokat segít abban, hogy katolikus darabokat adjanak elő színtársulatukban. Így is lett, szó is esett ezekről. A pápa biztosította őket, hogy sokat imádkozik a venezuelaiakért, és megtesz minden lehetségest érdekükben.

„Húha, a pápa előtt!” 

Ekkor azonban Dario Ferenc pápához fordult, hogy van még egy téma, amiről szeretne beszélni vele. Elmondta, hogy a mellette álló fiatal hölgy élete szerelme. Egy panamai templomban találkoztak másfél éve és most szeretné megkérni a kezét. Ekkor térdre ereszkedett és barátnőjéhez fordult. A pápa meglepetésében mosolyogva megjegyezte: „Húha, a pápa előtt!” Majd folytatta a lányról szólva: „De ő nem válaszol.” „Azt kérte tőled, hogy menj hozzá feleségül. Mit mondasz erre?” Maryangel pedig igent mondott. A teremben jelenlevők ekkor üdvrivalgásban törtek ki és hatalmas taps kísérte a jelenetet.

Az esemény nem teljesen spontán történt, hiszen Christoph Schönborn bíboros, a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának védnöke adott engedélyt Dario Ramireznek, hogy a pápa előtt kérje meg barátnője kezét. A fiatal elmondása alapján a ceremóniamestereket nagyon meglepte az eset, de a végén mindenki jót nevetett.

„Amikor a tehetségedet Isten szolgálatába állítod, az elképzelhetetlen is megtörténik”

Dario panamai menekültútlevéllel érkezett Rómába. Barátai fizették a repülőjegyét és miután egy ékszerkészítőnél beletanult egy kicsit a szakmába, ő maga készítette el az eljegyzési gyűrűt. Jelenleg Panamában azért küzd, hogy mások is kaphassanak menekültvízumot, amelyre véleménye szerint nagy szükség van. Három éve mindenét elvesztve, a csodával határos módon menekült el Venezuelából. Nem térhet vissza hazájába. Elveszettnek érezte magát ezek után Panamában, ahol semmi mást nem tudott tenni, minthogy a helyi templomban a fiatal színjátszó csoportot támogatta. Boldog, hogy ilyen módon is szolgálhatja Istent és saját hazáját is a távolból. Egy jó barátja azt mondta neki: „Amikor a tehetségedet Isten szolgálatába állítod, az elképzelhetetlen is megtörténik”. „A legmerészebb álmaimban sem mertem volna azt gondolni, hogy ez a pápa előtti leánykérés megvalósul” – zárta beszámolóját Dario Ramirez a vasárnapi rendkívüli eseményről.

(sv)/Vatikáni Rádió

 

 

MEGOSZTÁS