Ötmillió dolláros támogatás a közép- és kelet-európai egyházaknak

0
1376
(Blase J. Cupich imádkozik a fegyveres erőszak elleni napon Chicagóban. Forrás: Wikipédia.hu)

„Hitbeli családként azok mellett állunk, akik fáradhatatlanul munkálkodnak az egyház újjáépítésén Közép- és Kelet-Európában, és akik továbbra is kihívásokkal néznek szembe, hogy leküzdjék a több évtizedes politikai és vallási elnyomást” – nyilatkozta Blase Cupich bíboros, chicagói érsek, a püspökkari albizottság elnöke. A bíboros kiemelte, hogy az amerikai egyház a továbbiakban is támogatja azokat az erőforrásokat, amelyek a katolikus közösségek megújítását célozzák ezekben az országokban. E nemzetek a Szovjetunió 1991-es bukását követően azon dolgoztak, hogy újjáépítsék a politikai, gazdasági és társadalmi struktúrákat. „Úgy tekintünk azokra a személyekre, akik ebben a régióban élnek, mint a remény és a kitartás példáira” – fogalmazott Cupich bíboros.

A támogatások között különleges segítséget biztosítanak annak a hét papnak, öt szerzetesnek és nyolc apácának, akik a kelet-ukrajnai háborús zónában található plébániákon teljesítenek szolgálatot. Ők a veszélyes fegyveres konfliktus ellenére a régióban maradtak, hogy lelkipásztori és humanitárius segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek erre szükségük van. Az amerikai támogatás az élelmiszer-költséget, valamint orvosi és közlekedési kiadásokat fedezi majd, amelyekre ezeknek a papoknak és szerzeteseknek szükségük van.

Az amerikai püspöki konferencia jelentős összeget szán az albániai Don Bosco Központ az Oktatásért szervezetnek is. Az intézményt huszonegy éve alapították szegény és hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok képzésére. A szervezetnek köszönhetően több mint ezer gyermek és fiatal részesül általános és középiskolai, illetve felsőoktatási képzésben, sőt az intézmény szakképzéshez, illetve egy ifjúsági- és egy segélyközponthoz is hozzáférést biztosít. Az amerikai támogatást modernizációra és építkezésre fordítják, hogy még több gyermeket tudjanak befogadni, valamint biztonságos környezetben oktatni és nevelni.

Mint minden évben, 2017-ben is hamvazószerdán kezdődött az idei gyűjtés kampánya Helyreállítani az egyházat – építsd a jövőt mottóval. A püspökkari albizottság által jóváhagyott projektek közé tartoznak ösztöndíjak, szociálismunka-programok, lelkipásztori központok, templomok, plébániai struktúrák építése és újjáépítése és szemináriumok támogatása. Elkülönítettek összegeket a fiatalokat célzó evangelizációs programokra, valamint katolikus kommunikációs tervekre is.

Forrás: Vatikáni Rádió