Ferenc pápa imádkozik a kis Charlie-ért és szüleiért a szenvedés pillanatában

0
1160

Ferenc pápa imádkozik Charlie-ért és szüleiért, és különösen közel érzi magát hozzájuk a hatalmas szenvedés e pillanatában. A szentatya azt kéri tőlünk, hogy mi is csatlakozzunk az imához, hogy megtalálják Isten vigasztalását és szeretetét – adta hírül hétfőn este a Szentszék sajtóközleménye.

Mint ismeretes, visszavonták azt a bírósági beadványt a szülők, amiben a kisfiú az Egyesült Államokban történő kísérleti kezelését akarták elérni – ezt a szülők ügyvédje jelentette be. Ezzel szomorú véget érhet az az öt hónapos küzdelem, amit a kómában lévő kisfiú életéért folytat az anyja és apja. Beigazolódtak a szülők legnagyobb félelmei a fiú egészségi állapotát illetően. Most már túl késő Charlie kezeléséhez, a további harc csak fájdalmat okozna a fiúnak – mondta Armstrong.

Charlie ritka mitokondriális betegséggel (MDDS) született, amely az izmok és más szervek elsorvadásával jár, 11 hónapja csak gépek tartják őt életben a londoni Great Ormond utcai kórházban. A kisfiú nem tud mozogni, nem hall és epilepsziás görcsök kínozzák.

Orvosai júniusban bírósági jóváhagyást kértek ahhoz, hogy levegyék a lélegeztetőgépről a gyógyíthatatlan gyermeket, hogy Charlie „méltósággal halhasson meg”. Szülei azonban az Egyesült Államokba akarták őt vinni egy kísérleti terápiára, melyet egyelőre még sohasem próbáltak ki MDDS-ben szenvedő páciensen. A szülők már 1,5 millió eurónyi adományt gyűjtöttek össze az utazás és a kezelés finanszírozására.

A londoni felsőbíróság helyt adott a kórház kérésének, mondván a gyermek gépekkel való életben tartása csak meghosszabbítja szenvedéseit anélkül, hogy gyógyulást hozna számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is. Charlie-t már június végén lekapcsolták volna gépekről, a szülők azonban haladékot kértek, hogy búcsút vehessenek gyereküktől.

Július elején a Great Ormond utcai kórház bejelentette, hogy felülvizsgálják az esetet, miután a Vatikán gyermekkórháza saját kutatásaira hivatkozva kezelést ajánlott fel Charlie-nak, illetve több kutató állította, hogy új információkkal rendelkeznek a kísérleti terápia esélyeire vonatkozóan. A júliusi bírósági meghallgatáson a londoni kórház ügyvédje azt állította, hogy az eléjük tárt orvosi bizonyítékok nem „frissek”.

Az esetet a nemzetközi sajtó is felkapta, Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította a szülőket. Olasz és amerikai kórházak ajánlották fel, hogy tovább kezelik Charlie-t. A Great Ormond utcai kórház orvosait és ápolóit az intézmény szerint a szülők támogatói zaklatták és halálos fenyegetéseket is kaptak.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS