Ferenc pápát már több mint 35 millióan követik a Twitteren

0
1499
Ferenc pápa Twitter címe

A pápa Twitter-címe (@Pontifex) a napokban meghaladta a 35 millió követőt, akiknek száma az utóbbi hónapban növekedett meg jelentősen. A kilenc nyelven publikáló pápai Twitter-címet XVI. Benedek indította útjára 2012. december 3-án. A világon az egyik legnépszerűbb cím, amelynek rövid üzeneteit a legtöbben osztják meg. 2015. március 19-től kezdve Ferenc pápa jelen van az Instagram közösségi hálón is @Franciscus címmel, amelyet több mint négymillióan követnek.

A digitális háló emberségben gazdag hely lehet

„A digitális háló emberségben gazdag hely lehet, nem huzalok hálózata, hanem embereké.” Ferenc pápa így fogalmazott a kommunikáció világnapjára írt első üzenetében, megválasztása után néhány hónappal. Ezt az elkötelezettséget élvonalban folytatja ő maga, Isten irgalmasságának tanúságtevőjeként a közösségi hálókon is. Belép ebbe a világba is, hogy mindenkihez eljusson. Ezt az erőfeszítését kiemelkedő módon értékeli a háló, amely követőinek hatalmas számában mutatkozik meg. Az utóbbi hónapban angol nyelvű Twitter-címének követői növekedtek meg jelentősen, összesen több mint 11 millióan vannak. Ezzel a 13 millió spanyol nyelvű követő után a második helyen állnak.

Elsősorban Ferenc pápa angol nyelvű üzeneteit osztották meg kiugróan sokan az utóbbi hetekben

Az elmúlt hetekben elsősorban angolul osztották meg kiugróan sokan Ferenc pápa június 30-ai tweetjét, amely az élet védelmére szólított fel: „Védjük az emberi életet, elsősorban akkor, amikor betegség sújtja. Ez szeretetbeli kötelezettség, amelyet Isten minden emberre rábíz.” A rövid üzenet az angol kisbaba, Charlie Gard és minden súlyos betegségben szenvedő kisgyermek esetére utalt. Nagy számban megosztották a pápa július 8-ai Twitter-üzenetét is, amelyet lampedusai látogatásának negyedik évfordulóján tett közzé a migránsok befogadására buzdítva. A szentatya tweetjei egy-egy gondolatát fejezik ki aktuális eseményekkel kapcsolatban a spirituális vagy lelkipásztori üzenetek mellett, amelyek ösztönzést és reményt kínálnak fel követőinek. Ezt tükrözik a kommentárok, amelyek a pápai tweetekre reagálnak.

Ferenc pápa fel tudja kelteni az érdeklődést és fenn tudja tartani az interakciót olyan témák kapcsán, amelyekkel a közvélemény foglalkozik

Paolo Peverini professzor, a LUISS római magánegyetem szemiotikaprofesszora, a vatikáni Kommunikációs Titkárság konzultora a pápai Twitter-jelenlét kapcsán nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Két tényezőt emelt ki: az egyik a kiemelkedően magas követői szám, a másik ennek a gyors elérése. Ez arról a rendkívüli képességről tanúskodik, amely fel tudja kelteni az érdeklődést és fenn tudja tartani az interakciót olyan témák kapcsán, amelyekkel a közvélemény foglalkozik. Egyben fel tudja kelteni az érdeklődést olyan kérdések iránt is, amelyek kimaradnak a média látóköréből.

A pápát az Instagram közösségi hálón követőkről sem szabad megfeledkezni

A pápát az Instagram közösségi hálón követőkről sem szabad megfeledkezni, akik elsősorban a mai fiatalok – figyelmeztetett Peverini professzor. Ferenc pápa népszerűsége arra mutat, hogy képes elérni, hogy meghallgassák és hogy üzenetei eljussanak olyan felhasználói csoportokhoz is, akikről néhány évvel ezelőttig azt feltételeztük, hogy valószínűleg a legtávolabb állnak a vallási üzenet terjesztésének távlatától – hangsúlyozta Paolo Peverini professzor, a LUISS római magánegyetem szemiotikaprofesszora, a vatikáni Kommunikációs Titkárság konzultora Ferenc pápa jelenlétéről a közösségi hálókon.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS