Szentszéki ENSZ-megfigyelő: Az idősek egyre kiszolgáltatottak a társadalomban

0
1231
Idős férfiak egy padon ülve keresnek felüdülést a firenzei forróságban (Fotó: ANSA/Vatikáni Rádió)

Elő kell mozdítani az idősek iránti tiszteletet, akik gazdagságot jelentenek a társadalom számára. Ezt emelte ki felszólalásában Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője New Yorkban, ahol munkaülést tartottak a világ népességének elöregedéséről. Az idősekre irányuló figyelem egyre kritikusabb, mert számuk gyorsan növekszik szerte a világon. Sürgősen válaszolni kell az idősek igényeire, és konkrét intézkedéseket kell kidolgozni azért, hogy biztosítsuk és védjük jogaikat.

Ferenc pápa: a társadalom adja meg a tiszteletet az időseknek

Az apostoli nuncius emlékeztetett Ferenc pápának a március 4-i általános kihallgatáson mondott szavaira. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az élet meghosszabbodott. A társadalom azonban nem „tágult ki” az élet számára. Az idősek száma megsokszorozódott, de társadalmaink nem készültek fel eléggé, hogy helyet adjanak nekik, megadva a nekik járó tiszteletet, figyelembe véve kiszolgáltatottságukat és méltóságukat. Az idősek több szempontból sérülékenyebbek, többek között a szegénységhez, az elszigeteltséghez és az egészséghez kötődő problémák miatt. A természeti katasztrófák, a fegyveres konfliktusok, a pénzügyi válságok tovább súlyosbítják a helyzetet, mert az idős emberek életkorukból és mozgási korlátozottságukból fakadóan nehezebben jutnak hozzá a sürgősségi szolgáltatásokhoz.

Az idősek a nép bölcsességét hordozzák

Emellett az időseket túl gyakran kirekesztik a társadalomban való aktív részvételből. A politikai intézkedések és az emberek magatartása a peremre szoríthatja azokat a személyeket, akik korábban közösségeink középpontjában álltak. Valójában azonban – ahogy a Szentatya mondta – ők népünk tudós tartalékai. Amíg fiatalok vagyunk, hajlamosak vagyunk tudomást sem venni az öregségről, mintha az egy távol tartandó betegség volna. Amikor aztán megöregszünk, főleg, ha szegények, betegek, magunkra hagyottak vagyunk, saját bőrünkön tapasztaljuk meg a hatékonyság elve szerint programozott társadalom hiányosságait, amelyik nem vesz tudomást az idősekről – mondta még 2015-ben Ferenc pápa.

Az időseket be kell vonni a társadalom alakításába

Kötelességünk tehát olyan politikákat és gyakorlatokat kidolgozni, amelyek erősítik az idősek bevonását a politikába és a döntési folyamatokba. Megfelelő nyugdíjazásra és állandó képzési lehetőségekre is szükségük van – figyelmeztetett Auza érsek. Azok az idős emberek, akiket betegségek, fogyatékosság és mentális elégtelenség sújt, illetve elszigetelten élnek, nem tudnak hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez, szükséghelyzetben találják magukat. Ilyen körülmények között rajtunk a sor, hogy kimutassuk szeretetünket és tiszteletünket irányukba – mondta még felszólalásában Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője New Yorkban, a világnépesség elöregedéséről tartott munkaülésen.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS