A magyar kormány támogatja az üldözött keresztényeket

0
1280
Képünk illusztráció. (Fotó: Pravoslavie.ru)

A magyar kormány februárban döntött arról, hogy egy-egy millió euróval támogatja a szír ortodox és a szír katolikus egyházat, ezzel segítve humanitárius munkájukat. A 4,5 millió lakosú Libanonba 1,5 millió szíriai és iraki menekült érkezett 2011 óta, és ellátásuk rendkívüli összegeket emészt fel – írták.

A támogatásról szóló megállapodást az ajaltouni ortodox Szent Gábriel-templomban írták alá a két egyház hívei jelenlétében, akik beszámoltak az átélt szörnyűségekről, lakásaik lerombolásáról, családtagjaik, ismerőseik meggyilkolásáról.

A magyar helyettes államtitkár felkereste a legtöbb menekültnek otthont adó Zahlé városát is a Bekaa-völgyben, ahol szintén találkozott szír keresztényekkel. A menekültek ellátásáról gondoskodó helyi szír ortodox érsek, Yustinus Boulos Safar szerint ahhoz, hogy az ott élő családok hazatérjenek, „a fizikai környezet újjáépítésén túl a jövő reménységét is vissza kell adni a hazatérőknek”. Ehhez Magyarország és a nyugati világ hatékony közbenjárását kérte.

Képünk illusztráció. (Fotó: Pravoslavie.ru)

Török Tamás találkozik még Paul Karammal, a libanoni Karitász elnökével, Rafael Koupalyval, az iraki káld menekültek lelkipásztorával és Naim Gharbival, a melkita szeminárium rektorával – tették hozzá.

Forrás: MTI