Szentszéki ENSZ-megfigyelő: mindenki jusson hozzá a gyógyszerekhez

0
1454
Ivan Jurkovič érsek (Fotó: Vatikáni Rádió)

A millenniumi fejlesztési célok megvalósítására tett erőfeszítések dacára több millió ember lemaradt – állapította meg felszólalásában Ivan Jurkovič érsek Genfben, a Szellemi Tulajdon Világszervezete állandó tanácsának 26. ülésén. A tanácskozás a szabadalmak és az egészség témakörével foglalkozott. Jurkovič érsek, aki a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ genfi hivatalainál, aláhúzta, hogy a gyógyszerekhez való elérhető áron való hozzájutás nemcsak a szegény és a fejlődő országoknak jelent kihívást, hanem a fejlett államoknak is.

A főpásztor emlékeztetett Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájára, amely megállapítja: gyakran nem tudatosulnak azok a problémák, amelyek különösen a kirekesztetteket sújtják. Ők alkotják bolygónk nagy részét, több milliárd emberről van szó. Ferenc pápa, amikor tavaly április 14-én a gyógyszer és diagnosztikai gyárak vezetőit fogadta, hangsúlyozta, hogy mindenki számára biztosítani kell a gyógyszerhez jutást. Addig kell folytatni a munkát, amíg meg nem találják az akaratot, a tapasztalatot, a forrásokat és a módszereket ahhoz, hogy mindenki, és ne csak kiválasztott kevesek jussanak hozzá a gyógyszerekhez. Ugyanis egyik emberi élet sem szentebb a másiknál.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (angolul: World Intellectual Property Organization, franciául: Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle) egy nemzetközi világszervezet. A szabadalmi hivatal 1967-ben alakult, hogy védje a szellemi tulajdont az egész világon, és ösztönözze, elősegítse a kreatív tevékenységeket. Jelenleg 188 ország a tagja. A Szellemi Tulajdon Világszervezete alapítása után hét évvel lett az ENSZ szerve. Tevékenysége az 1883-ban Párizsban az ipari tulajdon és 1886-ban Genfben a szellemi tulajdon védelmére kötött nemzetközi konvenciókon nyugszik.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS