Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa a plébánián

0
1722
(Fotó: Petőfiprogram.hu)

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága 2015 tavaszán indította el a Petőfi Sándor-programot, amellyel a Kárpát-medence szórványmagyarságát célozta meg. A Petőfi Sándor-program résztvevői az egykori monarchia területein lévő közösségek, köztük Szilágysomlyó is, ahol Garamvölgyi Anett önkénteskedett.

Kuglis Gábor szilágysomlyói plébánossal. (Fotó: Petőfiprogram.hu)

A szilágysági város római katolikus plébániája volt az ösztöndíjas befogadó intézménye, aki az év elejétől tevékenykedett a közösségben. Az ösztöndíjas mentora Józsa Nándor Loránd lett – a program szabályzatában szerepel, hogy a fogadó szervezeten belül kell lennie egy, az ösztöndíjast mentoráló személy, akivel együtt tevékenykedik a célok megvalósítása érdekében.

(Fotó: Petőfiprogram.hu)

Garamvölgyi Anett fő tevékenységi területe a népi ének, népi hangszerek és néptánc. Az eddig eltelt idő alatt a plébánián már több programot sikerült megvalósítani, amelyeknek egy része rendhagyónak mondható, ünnepek vagy egyéb alkalmak kapcsán szervezték meg ezeket, továbbá voltak heti rendszerességgel ismétlődő vegyes tevékenységek is.

(Fotó: Petőfiprogram.hu)

Hétköznap délutánonként negyven gyermek járt magánórákra, amelynek keretében mindenki képességeihez mérten tanulhatott népi éneket vagy népi hangszereken játszani. Minden szerdán délután a fiatal házasok gyerekei számára szerveztek programot. A plébánia ifjúsági csoportjának péntekenként este alkalma volt megismerkedni a néptánccal.

Forrás: Várad.org

MEGOSZTÁS