Bánát-hegyvidéki Mária-zarándoklat

0
1817
(Fotó: Allgemeine Deutsche Zeitung/Facebook)

A második legjelentősebb bánáti katolikus búcsújáróhelyre, Máriacsiklova templomába zarándokoltak Sarlós Boldogasszony ünnepén (július 2.) a bánáti római katolikus horvátok és bolgárok. Ebben az évben a kegyhely kettős évfordulót is ünnepelt: 290 éve hivatalosan elismert kegyhely, és a mai templomot 240 éve építették fel.
Petar Dobra krassócsörgői (klokotiči) plébános celebrálta a nap első szentmiséjét horvát nyelven, amely egyben az ő negyvenéves jubileumi miséje is volt. Az ünneplés 10.15-kor a resicabányai Franz Stürmer-kórus koncertjével (vezényelt Elena Cozâltea) folytatódott, ezt követte az Intermezzo zenei együttes (Lucian Duca vezetésével) fellépése. A zenés alkalmak után bemutatták a frissen megjelent zarándokfüzetet, amelyet a steierdorfi plébános, Martin Jäger állított össze Der Wallfahrtsort Maria Fels in Deutsch-Tschiklowa im Banater Bergland. Ein Wallfahrtsbüchlein címmel.

 

A hagyományosan háromnyelvű (horvát, bolgár és román) nagymisét 11 órától tartották a Bánát-hegyvidéki, horvátok, illetve bolgárok lakta településeken szolgáló papok koncelebrálásával. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Martin Jäger volt.
Délután egytől Novica Drăghia bolgár nyelven mutatott be szentmisét, s eközben zajlott a német nyelvű liturgia is.

A szentmisék után fellépett a resicabányai Encián néptáncegyüttes (Marianne és Nelu Florea vezetésével), illetve megnyitották Doina és Gustav Hlinka festménytárlatát, valamint a Jakob Neubauer fafaragó kör munkáiból készült kiállítást, és megtekinthető volt egy, az Erwin Josef Ţigla bélyeggyűjteményéből tematikusan (Száz éve jelent meg a Szűzanya Fátimában) készült válogatás is.

(Fotó: Allgemeine Deutsche Zeitung/Facebook)

Forrás: ADZ-Online.ro