Állami támogatásban részesülhet a kisebbségi lelkipásztorképzés

A szenátus megszavazta az RMDSZ módosító indítványait

0
1266
A kép illusztráció. (Forrás: Seminarium Incarnatae Sapientiae/ Facebook)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tájékoztató hírlevele szerint a szövetség kezdeményezte egy sürgősségi kormányrendelet módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a román nyelv és irodalom tantárgyat a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok ne csak speciális tanterv alapján tanulhassák, hanem a cikluszáró vizsgákon a tantervnek megfelelő, megkülönböztetett vizsgatételsort is kapjanak.
A rendelet módosításával az RMDSZ tisztázta a magyar nyelvű pedagógus-továbbképző központ beindításának jogi keretét is. A román közoktatási rendszer a pedagógusok számára különböző továbbképzéseket ír elő, ezek elvégzését bizonyos pontszámmal honorálja. A magyar továbbképző központ lehetőséget teremt a magyar pedagógusoknak, hogy a képzéseket anyanyelvükön végezzék. Az itt megszerzett pontok a pedagógusok szakmai előmenetelét segítik. A magyar továbbképző központ megszervezésére két éve biztosított az anyagi keret, de az intézmény beindításához szükség volt a jogi háttér tisztázásra – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
A szenátus az oktatási törvényt is módosította kedden az RMDSZ által beterjesztett módosító indítvány révén. Eszerint ezentúl a protestáns lelkészképzés is állami támogatásban részesül. Cseke Attila kifejtette: jelenleg az ortodox papképzés szinte teljes egészében állami egyetemek keretében zajlik és támogatásban részesül, míg a katolikus papképzés kettős rendszerben, állami és felekezeti szemináriumi formában történik. A magyar protestáns egyházak lelkészképzője, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet azért nem részesült eddig állami támogatásban, mert nem állami, hanem egyházi rendszerben szerveződött – magyarázta.
A szenátus által megszavazott módosító indítványokat Klaus Johannis államfőnek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjenek.

MTI