Ferenc pápa fogadta a holland királyi párt

Középpontban: a környezetvédelem és a szegénység elleni küzdelem

0
1293
A holland királyi pár Ferenc pápánál (Forrás: EPA/Vatikáni Rádió)

A szentatya június 22-én, csütörtökön délelőtt fogadta Willem Alexander holland királyt és feleségét, Maxima királynét. A királyi pár ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Különleges figyelmet szenteltek az elvándorlás jelenségének

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélések során a felek véleményt cseréltek a közös érdeklődésre számot tevő kérdésekről, mint a környezetvédelem, a szegénység elleni küzdelem, továbbá a Szentszék és a katolikus egyház konkrét hozzájárulása ezekhez a területekhez. Különleges figyelmet szenteltek az elvándorlás jelenségének és kiemelték a különböző kultúrák közötti békés együttélés fontosságát. Hangsúlyt fektettek még a közös elkötelezettségre a béke és a biztonság globális elősegítése terén, kifejezett utalással egyes konfliktuszónákra. Végül kitértek még az európai terv kilátásaira – tájékoztat a vatikáni audienciáról kiadott szentszéki közlemény.

Felkeresték a holland zarándokok római templomát

A holland királyi pár a vatikáni látogatást megelőzően a délelőtt során felkereste a holland zarándokok római templomát (Chiesa dei Frisoni). Ezen a helyen találkoztak a VIII. századtól kezdve a Rómába zarándokló hollandok. A templom 1140-ben épült.

Az I. Vilmos orániai hercegnek tulajdonított kormánypálca

A vatikáni látogatás során az Apostoli Könyvtárban a jezsuita rend generálisa, Arturo Sosa átadta a királynak az I. Vilmos orániai hercegnek tulajdonított kormánypálcát. A vezérbotot a spanyol katolikusok a mookerheidei csatában szerezték meg 1574-ben a lázadó holland protestánsok feletti győzelmüket követően. Az I. Vilmos orániai herceg címerével ellátott kormánypálcát a katalán Sant Cugat jezsuita kolostor ezzel a gesztussal kölcsön adja a holland nemzeti katonai múzeumnak, ahol 2018. április és október között megtekinthető lesz az I. Vilmos orániai hercegről megrendezésre kerülő kiállításon.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS