Mi a remélt megoldás?

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum vezetőségének álláspontja az intézmény körül kialakult vitában

1
1660
Kétnyelvű felirat a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceumban (Fotó: Szőcs Csaba/Romkat.ro)
  1. Az iskola jogi helyzetével kapcsolatban még nem született végleges, megfellebbezhetetlen bírósági, törvényszéki végzés. Amíg ilyen nincs, addig nem állítható, hogy az iskola törvénytelenül működik.
  2. Az iskola cikluskezdő osztályaiba való beiskolázást megtiltó 70-es rendelet érvényben van. Azok a cikluskezdő osztályok, amelyeket a tanfelügyelőség jóváhagyott a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak, illetve a Pedagógiai Líceumnak, nem a Római Katolikus Teológiai Líceumból átvett osztályok. Éppen ezért nem „kérhetőek majd vissza”. A tanfelügyelőség engedélyezte az általuk már korábban kért előkészítő, természettudomány, illetve társadalomtudomány osztályokat. Ez azt is jelenti, hogy ezeket az osztályokat ők iskolázzák be, és ők is fogják majd végigvinni.
  3. Római katolikus teológia osztály indítására Maros megyében csak a Római Katolikus Teológiai Líceumnak van akkreditációja. Eszerint ez a típusú osztály csak itt indítható.
  4. Az iskolánk helyzetét nem oldja meg az, hogy más intézményeknek jóváhagynak osztályokat. Nyilván a nyolcadikos diákok, illetve az előkészítőbe iratkozó diákok számára lehetővé teszik, hogy magyarul folytassák tanulmányaikat, és ezt mi is fontosnak tartjuk, viszont nem látjuk esélyét annak, hogy az általuk választott osztályok akár a jogilag helyreállított intézményünk, akár egy újonnan alapított katolikus iskola részei lehetnének majd a jövőben.
  5. Úgy látjuk, hogy az optimális megoldás első lépése a cikluskezdő osztályok indítását tiltó 70/2017-es számú tanfelügyelőségi határozat visszavonása lenne. Ez szavatolná az iskola működésének folytonosságát egy esetleges bírói döntésig, a tanári kar megmaradását, a diákok számára a választás lehetőségét. Nyilván ennek esélye az idő teltével egyre csökken, de ettől függetlenül, rövid és középtávon ezt tekintjük jó megoldásnak.
  6. Nem tartjuk elfogadhatónak azt sem, hogy az iskolánkat strukturálják arra az időre, míg döntés nem születik vele kapcsolatban. Nem látunk garanciát arra nézve, hogy a strukturálás esetén újra össze lehetne szedni a megmaradt osztályokat egy új katolikus iskola megalapításához.
  7. Tiszteljük, nagyra értékeljük és köszönjük a szülők erőfeszítéseit, amelyeket iskolánk megmentése érdekében kifejtettek az ügy kirobbanása óta. Ugyanakkor azt is ki kell jelentünk, hogy a szülők véleménye nem mindig tükrözi a Római Katolikus Teológiai Líceum vezetőségének az álláspontját.

A Római Katolikus Teológiai Líceum vezetőségének nevében

Székely Szilárd János megbízott igazgató

Marosvásárhely 2017. június 6.

(Az állásfoglalás megjelenik a Vasárnap június 18-ai számában, amelyben egy másik kapcsolódó anyagot is olvashatnak.)