Megnyitotta a Schola Occurrentes római székházát a pápa

0
1053

Június 9-én, pénteken délután a római San Callisto-palotában Ferenc pápa megnyitotta a Schola Occurrentes római székházát. A pápai jogú intézmény a szentatya Buenos Aires-i érseksége idején személyes kezdeményezésére született húsz évvel ezelőtt. A „találkozás iskolái” ma már a világ számos pontján megtalálhatóak: százkilencven országban mintegy négyszázötvenezer intézmény és nevelési hálózat révén vannak jelen, különböző felekezetek, vallási és civil fenntartók működtetésében.

Ferenc pápa péteri szolgálata kezdetén, 2013. augusztus 13-án hívta életre a Schola Occurrentes nemzetközi, pápai jogú intézményét. Most a Szentszék trasteverei San Callisto-palotájában kezdte meg működését az új intézmény.
A június 9-ei megnyitón a pápa kiemelte: „ezekben az intézményekben senkire nem mondunk nemet, mindenkinek van értéke és sajátos szerepe, ahogy egy kis kavicsnak is helye van a nagy épületben”. A szentatya óva intett a globalizáció veszélyétől, „amely önmagában jó dolog, de sokszor mindent egyformává tesz, hamisan egyenlővé téve mindent. Az igazi globalizáció tiszteletben tartja a különbözőséget, és csak a társadalom képes arra, hogy elfogadja a különbözőségeket és gyarapítsa azokat. Minden iskola mögött konkrét arcok állnak, egy fiúé, egy lányé… Köszönöm a közreműködéseteket, amit tesztek!” – zárta beszédét Ferenc pápa a Schola Occurrentes római székházának a megnyitásakor.

Kép és szöveg: vl/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS