Csíkszépvízi örmény találkozó – múltidézés, emléktábla-avatás

0
2268

Kétnapos rendezvénysorozat keretében emlékeztek és ünnepeltek 2017. június 9–10-én Csíkszépvízen a helybéli örmények és leszármazottaik, meghívottaik. Az örmény önazonosság megőrzését és az azzal való elmélyült kapcsolatot ápolni hivatott alkalom –amelyet a Csík körzeti Magyar Örmény Szentháromság Alapítvány szervezett – nyitónapján két előadást hallgathattak meg az érdeklődők: Fancsali János (Budaörs) szakember Visky János zeneszerzőről, Kodály Zoltán magyar örmény tanítványáról beszélt, majd Nagy Gyöngyvér (Csíkszereda) Mezey János festőművész emlékét idézte.

E két jeles, örmény származású személyiségről alig valamit vagy éppen semmit sem tart számon a köztudat. Visky János agronómus volt, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, aki életének utolsó évtizedeiben a zeneakadémián volt egyetemi tanár, emellett szimfonikus költeményeket, hegedű- és zongoraversenyeket is szerzett. Ezek a művek manapság nem örvendenek népszerűségnek.

Mezey József festőművészt pedig a  21. századnak Nagy Gyöngyvér fedezte fel. Az örmény családi találkozón tartott előadásában Nagy felidézte ennek a „találkozásnak” a történetét. Egy, az üknagyanyjának 1870-ben dedikált verseskötetben látta Mezey aláírását, és kíváncsi lett, kicsoda lehetett az általa nem ismert név birtokosa. Mezey József Petőfi Sándor barátja és Orbán Balázs útitársa és fényképésze volt, számos oltárképet és egyéb templomi festményt készített, majd élete végén látása jelentősen megromlott, majd is vakult; életének ezen szakaszában kezdett versírással foglalkozni. Nagy Gyöngyvér kitartó munkája következménye az is, hogy Kisléta is, ahonnan Mezey származik, felfedezte nagy szülöttét.

Ugyancsak pénteken nyílott alkalom arra, hogy a csíkszépvízi örmény emlékházban berendezett, Simó Júlia által készített népviseleti darabokat is felvonultató kiállítást megtekintsék.

Szombaton, június 10-én volt a felújított szépvízi templom búcsús szentmiséje, amelyet Szakács Endre vikárius celebrált, majd a cinteremben leleplezték az egykori plébános, szerkesztő, tanulmányíró és az első örmény enciklopédia megalkotója, Bodurián János emléktábláját.

Fotó: Szalai Dénes

MEGOSZTÁS