Vonatos zarándoklat a csíksomlyói búcsúra

0
2055
Forrás: iho.hu

Immár hagyománnyá vált, hogy határainkon innen és túlról is zarándokok indulnak a csíksomlyói búcsúra, amelyet idén a 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartanak – „Tarts meg minket őseink szent hitében!” Szervezett vagy magánúton történő vallási célú utazás során tízezrek érkezésére számítanak idén is. A zarándokok egy része már hosszú napokkal ezelőtt útnak indult, hogy régi szokás szerint gyalogosan jusson el Mária lábához, sokan érkeznek busszal, autóval, vonattal – három külön e célból indított vasúti szerelvény is befut a csíkszeredai állomásra.

Elindult a Csíksomlyó expressz

Kifutott a Csíksomlyó expressz is (Fotó: Archív/MTI)

Tíz évvel ezelőtt indította a Kárpát­eu­rópa Utazási Iroda a különvonatait a csíksomlyói búcsúra, ezalatt közel tízezer zarándok utazott a szerelvényeken. Idén a Csíksomlyó expressz nyolcadik, a Székely gyors tizedik alkalommal indult ma (pénteken) 0 óra után Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely gyors. A két vonat Budapestről, a Keleti pályaudvarról egyetlen tizenhat kocsis szerelvényként haladt tovább; Nagyvárad és Kolozsvár érintésével péntek este érkezik meg úti céljához. A június 5-éig tartó utazás legfontosabb programja a csíksomlyói búcsún való részvétel pünkösd szombatján. Emellett a vonat utasai vasárnap ellátogatnak a Gyimesekbe, a történelmi Magyarország ezeréves határára, ahol a kontumáci kápolnánál szentmisén vesznek részt, majd Madéfalván a helybeliek és a környékről érkezők ezreivel együtt emlékeznek meg a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról. A vonat fővédnöke Böjte Csaba OFM, sztárvendége pedig Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész.
A Boldogasszony zarándokvonat utasai már célhoz értek
A Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel indult útnak a budapesti Nyugati pályaudvarról.

A Boldogasszony zarándokvonat egyik kis utasa (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A több mint ezer zarándokot Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta, és a zarándoklat lelki vezetője, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. Soltész Miklós kiemelte: a zarándokok között 350 fiatal van, akik a Kárpát-medence minden részéből, Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából és a nyugat-európai szórványból érkeztek, hogy közösen zarándokolhassan el a csíksomlyói Mária-búcsúba. „A zarándoklat és a fiatalok részvétele üzenet az egész magyarságnak és kereszténységnek. A fiataloknak óriási küldetése van, és abban, hogy ezt felismerjék és megtalálják a helyes utat, fontos szerepe van a kereszténységnek, és szerepe lehet benne a mostani zarándoklatnak is” – mondta az államtitkár.
A zarándokok első állomása Nagyvárad volt, ahol az eddigiektől eltérően az ünnepélyes fogadtatás után nem indult tovább a vonat, hanem a zarándokok és a váradi hívek Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével átvonultak a Szent László-székesegyházba, ahol szentmisén vettek részt, amelynek főcelebránsa a házigazda, Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt.

A Boldogasszony zarándokvonat utasai a nagyváradi Szent László-székesegyházba tartanak (Fotó: Szent László-év 2017/Facebook)

Ezt követően Kolozsvárra vették az irányt, ahol szintén lelkes tömeg fogadta a Csíksomlyóra igyekvőket. Több százan álltak a peronon, amikor csaknem kétórás késéssel begördült a zarándokvonat. Kovács Sándor főesperes köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, a zarándoklat  450 éves évfordulója nemcsak ösztönöz, hanem kötelez hitünk megtartására. Leszögezte: ideje felismerni, hogy hit- és tudásalapú társadalmat kell építeni, amelynek keresztények a gyökerei. Mile Lajos kolozsvári főkonzul ugyanakkor felbecsülhetetlen értékűnek nevezte a találkozást, amit a zarándokok minden eddiginél nagyobb száma is bizonyít. Nemcsak hitbéli, hanem nemzetbéli azonosságot is jelent – hangsúlyozta Mile. Tímár Asztrik OFM ugyanakkor elmondta, imával és hálával érkeztek Kolozsvárra, és úgy is mennek tovább. A kolozsváriakat Budai László, a zarándoklat főszervezője is köszöntötte, Székely János püspök pedig arról számolt be az egybegyűlteknek, hogy a több mint ezer zarándokkal együtt 350 fiatal is érkezett, közülük többen a tengeren túlról, ők először látnak egy helyen ilyen szép számú magyar közösséget.

A zarándokokat Kovács Sándor főesperes-plébános köszönti Kolozsváron (Fotó: Biró István/Krónika)

Összeállításunk az MTI anyagainak felhasználásával készült.