Becciu érsek: a robbantások nem állítják meg a pápa béke misszióját

0
952

Az egyiptomi merényletek nem állítják meg a pápát, aki továbbra is tervezi, hogy ellátogat az országba április 28-án és 29-én – nyilatkozta a Corriere della Sera olasz napilapnak Giovanni Angelo Becciu vatikáni helyettes államtitkár.

A merényletek támadást jelentenek a párbeszéd és a béke ellen

„A történtek zavart és nagy szenvedést okoznak, de nem akadályozhatják meg a pápa béke misszióját.” „Sajnos világos, hogy ezek a merényletek támadást jelentenek a párbeszéd és a béke ellen. Egyben közvetett üzenet is az ország vezetőinek a keresztény kisebbség ellen, amely az utóbbi időben bizonyos értelemben több szabadságra lelt Egyiptomban.”

A pápa mindig elutasította azt, hogy az iszlámot a terrorizmussal azonosítsa

„A párbeszéd a fundamentalisták elszigetelésének módja és az ún. Iszlám Állam megjelenésétől fogva a pápa mindig is meg akarta különböztetni a vallási fanatikusok által elkövetett terrorizmust. Mindig elutasította azt, hogy az iszlámot a terrorizmussal azonosítsa. A terroristák lehetnek utat tévesztett iszlamisták, de nem maga a vallás az. Ezzel vagyis álláspontjának becsületességével elnyerte a muzulmánok elismerését. Számos iszlám elöljáró találkozott a pápával, hogy köszönetét fejezze ki neki ezért és sokan levelet írtak, amelyben erkölcsi tekintélyét dicsérték” – fogalmazott a vatikáni helyettes államtitkár.

Aki fegyverkereskedelmet folytat, érdekében áll feszültséget kelteni és háborús helyzetet teremteni

A pápa által gyakran emlegetett fegyverkereskedelemmel kapcsolatos kérdésre Becciu érsek megállapította: „Annak, aki fegyverkereskedelmet folytat, érdekében áll feszültséget kelteni és háborús helyzetet teremteni, hogy egyre több fegyvert adjon el és pénzt keressen. A pápa pedig tudja, hogy mi történik, mi a valóság, mely lobbik játszanak szerepet a háttérben.”

A pápa arra hív, hogy tekintsünk reménykedve a jövőre

Az egyiptomi utat illetően a vatikáni helyettes államtitkár emlékeztetett: „korábban is előfordult már, hogy biztonsági kérdések merültek fel, merényletektől való félelem került elő, mint pl. Közép-Afrikában az adott helyzet miatt. A programot a minimumra csökkentették, de minden rendben ment. Egyiptomban biztosítottak minket arról, hogy minden jól megy majd, menjünk csak nyugodtan. A valóság elkendőzése nélkül, bár időnként kevésbé ösztönző módon, a pápa arra hív, hogy tekintsünk reménykedve a jövőre és mindig példát akar mutatni” – mutatott rá Angelo Becciu érsek helyettes államtitkár a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS