A romániai püspöki kar kiáll a marosvásárhelyi katolikus iskola mellett

0
4671
A romániai katolikus püspökök a Püspökkari Konferencia 2016-os nagyváradi őszi ülésén

A Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia április 5-én kiadott sajtónyilatkozatában, amelyet Francisc Ungureanu főtitkár jegyez, az ország katolikus főpásztorai nehezményezik mindazokat a lépéseket, amelyeket a hatóságok az intézmény vezetősége, a tanári testület, a diákok és szüleik ellen tettek.

Megállapítják, hogy a jogállamiság elvei szerint megalapozatlan és nem ellenőrzött feljelentés alapján foganatosított intézkedések sértik az együttműködési megállapodásnak az előírásait, amelyet a Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia és a román Oktatási és Kutatási Minisztérium kötött a egyházak által létesített oktatási intézményekről. Éppen ezért a Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia elfogadhatatlannak tartja a hatóságok eljárását, és kijelenti, hogy ezek célja a megfélemlítés. A marosvásárhelyi katolikus líceum ugyanis egy olyan oktatási formát jelent, amelyet a Romániában jelenleg érvényben levő törvények szerint szerveztek meg, és a szülők azért választották ezt szabadon a gyermekeik számára, mert úgy gondolják, ez biztosítja szellemi és emberi fejlődésüket.

Mindezek miatt a Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia közleményében kéri az illetékes szerveket, azaz az Oktatási és Kutatási Minisztériumot, a Maros Megyei Tanfelügyelőséget, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt, hogy sürgősen tegyék meg a megfelelő hatékony intézkedéseket a helyzet megoldására, hogy az említett oktatási intézmény zavartalanul folytathassa oktatótevékenységét. Azt is kérik minden érintettől, hogy kötelezze el magát a jogállamiság alapvető elveinek, a romániai vallási kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett.

A püspökkari nyilatkozat szövege MAGYAR és ROMÁN nyelven.