2017. január 27., péntek

0
1181

Evangélium

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: Először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás.”
Majd folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál a földön. Mikor azonban elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt, úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak.”
Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik az igét, mert így tudták megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik. (Mk 4,26–34)

Gondolat

Sokan az „istenautomata” képével élnek: mint a kávégépnél a pénzt, „bedobják” az imát, esetleg az adományt, s azonnal várják a választ. Ha a kért dolog megvalósul, a gép rendeltetésszerűen működik, minden rendben van. Ha nem így történik, elkezdenek hangosan haragudni, számon kérni, követelőzni…

Pedig a mai evangélium is rávilágít arra, hogy Isten országának növekedése nem egészen az ember elképzelése szerint való, s végképp nem az ember által irányítható dolog. Persze ez nem jelenti azt, hogy az embernek nem kell tennie a dolgát. Mert a magvető, ha kispórolja a vetés munkálatát, teljesen hiába várja az eredményt…

Amikor az embert Isten meghívta arra, hogy részt vegyen a világ építésében és szépítésében, komolyan gondolta ezt a dolgot, a gyeplőt azonban nem dobta be a lovak közé, ahogyan egyes filozófusok ezt gondolják, nem hagyta magára a teremtést, s benne az embert, hanem szüntelenül munkálkodik műve kiteljesítésében, akkor is, ha az ember nem működik mindig és mindenben együtt vele. Így lehet a mustármagból fa, a semminek látszóból nagy, megkerülhetetlen dolog, Isten országának számunkra nem mindig evidens logikája szerint.

 

MEGOSZTÁS