Római szentmise a veronai magyar busztragédia áldozataiért

0
2582
Szentmise a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában – Fotó: Érszegi Márk Aurél

A Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában ma reggel 8 órától a Veronához közeli buszbalesetben meghalt magyar áldozatokért imádkoztak és mutattak be szentmisét. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok püspöke által vezetett liturgián tizenegy pap koncelebrált, közöttük egy lengyel és egy portugál.

A szentmisén három erdélyi származású pap is részt vett: György Alfréd kamilliánus, Fánea József, a szatmári egyházmegyéből és Kovács Gergely, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, aki az eseményről portálunkat tudósította. A Magna Domina Hungarorum kápolna megtelt, jelen volt Magyarország szentszéki és olaszországi nagykövete, a nagykövetség több munkatársa, képviseltette magát több ország nagykövetsége, de eljöttek Rómában élő magyarok, itt tanuló kispapok is, olyanok, akik közel érzik magukat az áldozatokhoz, és osztoznak szeretteik fájdalmában.

Szentmise a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában – Fotó: Érszegi Márk Aurél

A magyar és olasz nyelven végzett szentmisén Németh László olaszországi magyar főlelkész mondott szentbeszédet. Köszönetet mondott mindazoknak, akik személyesen jöttek el, vagy az elmúlt napokban tolmácsolták részvétüket és együttérzésüket. Vannak helyzetek, amikor nincs megfelelő vagy alkalmas szó – mondotta többek között a szónok, és Jézus példáját idézte, aki nem ment el részvét nélkül a szenvedő mellett, aki sírt barátja, Lázár halála fölött. A vigasztaló Úr közelségére emlékeztette a gyászolókat és a fájdalomban osztozókat, hiszen Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.

Tudósítás és Németh László homíliája magyar nyelven a Vatikáni Rádió honlapján.

A szentbeszéd szövege olasz nyelven megtalálható itt.

MEGOSZTÁS