Marosvásárhely: Meghosszabbították az igazgató elleni kényszerintézkedéseket

0
3232
Dr. Tamási Zsolt igazgató előadást tart Kolozsváron a Római Katolikus Teológia Kar konferenciáján – Fotó: Ilyés Zalán/Vasárnap

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatvan nappal meghosszabbította a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója elleni kényszerintézkedéseket, Tamási Zsolt fellebbezett a döntés ellen – adta hírül az MTI.

A december végén hozott döntésről maga az igazgató számolt be az MTI-nek hétfőn. Mint elmondta: az ügyészség valamennyi korábbi tiltás hatályát meghosszabbította. Tamási Zsoltnak nem szabad belépnie a római katolikus gimnáziumba, nem szabad felvennie a kapcsolatot az ügyben érintettekkel, és az ügyész engedélyét kell kérnie, ha el akarja hagyni az országot.

A Maros megyei törvényszék szerdára tűzte ki a fellebbezés tárgyalását – közölte a romániai bíróságok portálján az intézmény.

Tamási Zsolt és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016. november elején indított eljárást a DNA. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak törvénytelenül jártak el a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium 2014-es létrehozásakor.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Tamási Zsolt és Ștefan Someșan Maros megyei főtanfelügyelő annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Teológiai Líceum működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Ștefan Someșant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja.

Az igazgató elleni eljárás a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. Decemberben a DNA egy alkalommal lehetővé tette, hogy az igazgató négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működését biztosító iratokat.

A Krónika című napilap korábban közölte, a római katolikus egyház felhívására a Maros megyei templomokban csaknem 26 ezer lej (1,8 millió forint) adományt gyűjtöttek a hívek a fizetés nélkül maradt tanárok számára. Az adományt karácsonykor adták át.

(MTI)