Királynak és Úrnak nyilvánították Jézus Krisztust egész Lengyelországban

0
2600
Forrás: Michał Pasek (YouTube)

Királynak és Úrnak ismerték el Jézus Krisztust november 19-én Lengyelországban, az Isteni Irgalmasság bazilikájában bemutatott ünnepi szentmisén. A Krakkó Łagiewniki városrészében bemutatott szertartás másnapján, Krisztus király ünnepén a szertartást az ország minden plébániáján megtartották.

A lengyel püspöki konferencia október 27-én hozta nyilvánosságra, hogy november 19-én Krakkóban, másnap, Krisztus király ünnepén pedig az egész országban ünnepélyesen elismerik Krisztus királyságát. Az aktus a XI. Piusz pápa által megteremtett hagyomány folytatása, amellyel az emberiséget Krisztusnak szentelik. A 20. század utolsó évtizedében megerősödtek azok a népi mozgalmak, amelyek Jézus királyságát szerették volna elismertetni Lengyelországban. Az ünnepélyes esemény a püspökök válasza a népi vallásosságnak erre a törekvésére.

November 19-én több ezer zarándok érkezett egész Lengyelország területéről a krakkó-łagiewniki Isteni Irgalmasság bazilikába. A püspökök mellett jelen volt az állami vezetés több tagja, köztük Andrzej Duda köztársasági elnök.

A szentmise főcelebránsa Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek volt, a szentbeszédet Andrzej Czaja opolei megyés püspök mondta. „Nem az a feladatunk, hogy Krisztust királynak válasszuk, hanem az, hogy elismerjük uralmát és alávessük magunkat törvényének, rábízzuk hazánkat és nemzetünket, magunkat, családjainkat” – mondta a szertartás szónoka.

Lengyelországban az irgalmasság szent éve és a kereszténység felvételének 1050. évfordulója alkalmából tartott ünnepélyes esemény nem maradhat csak a történelemkönyvek és az évkönyvek része. „Véghez kell vinnünk az átalakulás folyamatát, életünket Isten akaratához kell igazítanunk, ahogyan Jézus Krisztus tanította az evangéliumban” – fogalmazott Andrzej Czaja, és emlékeztetett II. János Pál pápasága kezdetén elmondott szavaira: „Tárjátok ki a kapukat Krisztus előtt, az ő üdvözítő hatalma előtt. Ne féljetek!” „Ezek a szavak segítenek, hogy megvalljuk hitünket Jézusban, aki a Királyunk, Urunk, Megváltónk” – tette hozzá az opolei püspök.

Kiemelte, hogy Isten uralmának az emberek szívében kell megvalósulnia, összhangban és szeretetben kell élni egymással. Szükségünk van Isten Lelkére, az igazság és az egység Lelkére és a Lélek más gyümölcseire is, melyek a jóság, a kedvesség, a szelídség, a hűség és a türelem. Figyelmeztetett, hogy Lengyelországban jobban tiszteletben kell tartani Isten törvényét: „Ma mindannyiunknak fohászkodnunk kell Istenhez és a Szentlélekhez, hogy meg tudjunk nyílni Krisztus előtt, alá tudjuk vetni magunkat törvényének, terveinek. Nyissuk ki a kapukat Krisztus előtt, irgalmas szeretetének hatalma előtt!”

A szentmise végén az Oltáriszentség előtt ünnepélyes szertartás keretében Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke olvasta fel a nyilatkozatot, amelyben királynak és Úrnak ismerték el Krisztust.

Forrás: Agensit.it; Zenit.org, Magyar Kurír