Ünnepeljük meg házasságunkat!

0
1311

A házasság Isten csodálatos ajándéka, amelyben egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldás életük minden más területén is. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye családpasztorációs központja a házasság hete főegyházmegyei programjait gyűjti egybe és segít a Szent Bálint napja környékén megtartott programokhoz, a házasság ünnepléséhez javaslatokkal, ötletekkel.

Közel két évtizede indult a kezdeményezés: Szent Bálint napjának környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára irányítani a figyelmet. A házasság hetét négy kontinens 21 országában ünneplik, Magyarországon idén a 15. alkalommal, a Gyulafehérvári Főegyházmegyében 2012 óta szervezik meg az ehhez kapcsolódó programokat.

Mi a házasság hete?

házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

Imádkozzunk boldog, elkötelezett, sikeres, tartós, szentségi házasságokért, amelyekben Isten segítségével nő és férfi egyaránt a helyén van és boldog!

Ötletek, javaslatok

A családpasztorációs központ összeállított egy ötletlistát azok számára, akik a helyi közösségükben, plébániájukon programokat, rendezvényeket szeretnének szervezni a házasság hetén.

• Figyeljünk arra, hogy a házasság hete programjain minden generációt megszólítsunk!

• A barátaink, ismerős házaspárok meghívása mellett missziós szívvel közeledjünk az ismeretlenek, a közösségünktől eltávolodottak felé is.

• Amit szervezünk, legyen egységben plébániánk pasztorális célkitűzéseivel, tartalmilag kapcsolódjon a házasság hete központi mottójához.

• Törekedjünk sokszínűségre az üzenet átadása során.

Mit szervezhetünk?

Lelki programokat, szentmisét, ökumenikus istentiszteletet, közös imát a házasságért, meg lehet áldani a házaspárokat. Ünnepi estet, bált gyertyafényes vacsorával, játékos estet, ahol a házaspárok sokat lehetnek kettesben. Kerekasztalbeszélgetést, fórumot; előadást, tanúságtételt; műhelymunkát, interaktív beszélgetős/mozgásos estet akár egy-egy film vagy történet, mese kapcsán; közös délutánt társasjátékokkal; házascsoportok találkozóját; programokat, együttléteket, tanítási időben iskolai foglalkozásokat fiataloknak/gyerekeknek, jegyeseknek párkapcsolatról, családi életről.

• Lehet készíteni a házasság hetét népszerűsítő rádió- illetve tévéműsorokat, újságcikkeket; bejegyzéseket, plakátokat lehet közzétenni a közösségi oldalakon; házasságról, párkapcsolatról szóló könyvek vásárát lehet szervezni, beszélgetős estet, ahol házaspárok a „fogadóba” betérőkkel párkapcsolatuk egy-egy mozzanatát, időszakát osztják meg a feltett kérdések alapján;lehet zenés, irodalmi összeállítást készíteni; „szerelmes kalandtúrát” szervezni, amelynek során a házaspároknak több napon át különböző érdekes, de főként kapcsolatépítő próbákat kell teljesíteniük.

• Érdemes a megvalósítható minimumra törekedni! A kevesebb, de nyugodt, letisztult és minőségi több! Ami létrejön és megvalósul, azt be kell építeni a templomi közösségbe, hirdetésekbe, a liturgiába.

• Figyeljünk oda a hírverésre! Sok házaspárt el lehet érni plakátok, szórólapok segítségével, vagy akár hírlevélben, plébániai értesítőben, de még többet a világhálón, a plébánia közösségi oldalán. Érdemes lenne egy házas- és családos programokért felelős csapatot alakítani a plébánián, akikkel majd hosszú távon is együtt lehet gondolkodni, tervezni, együtt más plébániai házas- és családos programokat is megszervezni.

Bátorítunk minden templomi közösséget, plébániát, hogy saját programokkal, előadások tartásával, házaspáros alkalmak szervezésével csatlakozzanak a mozgalomhoz. Biztatunk minden házaspárt, hogy ezen a héten keressenek alkalmat arra, hogy az egymás iránti szeretetüket és elköteleződésüket megerősítsék. A házasság hete kapcsán további információkat találnak a hazassaghete.hu  és a marriageweek.ro oldalon is.

Forrás: A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye családpasztorációs központja

MEGOSZTÁS