Ünnepi szentmisék a Bánsági-Hegyvidéken zajló Német Kulturális Napok keretében

A zömében a hegyvidéki főesperesség területén, Krassó-Szörény megyében élő bánsági németek évente megtartott kulturális rendezvénysorozata immár 32. alkalommal kerül megrendezésre. A program a következő:

  • Október 1., szombat – a szászkabányai Assisi Szent Ferenc templom búcsúünnepe. A szentmisét 11 órai kezdettel Martin Jäger aninai plébános mutatja be; 12 órakor kulturális műsor a resicabányai Enzian néptánccsoport közreműködésével.
  • Az Assisi Szent Ferenc tiszteletére felszentelt ferencfalvi római katolikus templom búcsúját október 2-án, vasárnap ünnepli a közösség. Az 1861-ben neogótikus stílusjegyeket is magán viselő neoromán stílusban épült templomot a keleti határok védelmére ide küldött birodalmi telepesek építették. A templombúcsú programja a következő: 14.30 órakor a stájerlaki Bergwerkskapelle Fanfare műsora Dimitrie Omescu irányításával, 14.45 órakor a résztvevők felvonulása, 15 órakor búcsús szentmise, főcelebráns Pălie Veniamin lelkipásztor, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa, 16 órakor a német néptáncegyüttesek műsora, koordinátorok: Marianne és Nelu Florea. A rendezvényt a ferencfalvi Polgármesteri Hivatal és a helyi tanács szervezi a hegyvidéki Német Demokrata Fórummal, a METARSIS Kulturális Társasággal és a REFILL üzlettel közösen.
  • Október 9., vasárnap – a Bánság-hegyvidéki területén élő német hívek zarándoklata a máriacsiklovai kegytemplomhoz. A szentmisét 16 órakor Dirschl Johann általános helynök mutatja be, koncelebrál Pălie Veniamin lelkipásztor, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa.
  • A Hegyvidéki Bánság területén élő német nemzetiségű hívek Heimattag elnevezésű rendezvényére idén a resicabányai Havas Boldogasszony-plébániához tartozó szörényordasi Avilai Szent Teréz római katolikus templomban kerül sor. A templombúcsút a Német Kulturális Napok keretében október 15-én, szombaton ünnepli a közösség. A szentmisét (Heimatmesse) 11 órakor Pál József Csaba megyés püspök mutatja be. A liturgiát követően, 12 órakor az egybegyűltek a templom udvarán a Szovjetúnióba kényszermunkára deportált németek emlékművénél imádkoznak az elhunyt hívek lelki üdvéért. ezt követően kerül sor a búcsús felvonulásra és a Kirchweih-fa felállítására.

Dátum

2022. október 01., szombat