Szent Márton-napi búcsúk, ünnepségek

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Márton tiszteletére: Feltorja, Kézdimartonfalva, Dicsőszentmárton, Csíkszentmárton, Homoródszentmárton.

 • Homoródszentmártonban november 11-én, vasárnap délután 3 órától tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Major Sándor kápolnásfalvi plébános.
 • Csíkszentmártonban pénteken és szombaton este 6 órakor lelki felkészülés lesz a búcsúra. A szentmisék elmélkedéseit Papp Márton imecsfalvi lelkész tartja. Szombaton a liturgia után lámpás körmenet lesz Tours-i Szent Márton tiszteletére. A búcsús ünnepi szentmisén november 11-én, vasárnap délután fél 1-kor Papp Márton imecsafalvi lelkész prédikál. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
 • Dicsőszentmártonban november 10-én, szombaton fél 1-kor kezdődik a búcsús szentmise, a szentbeszédet Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész tartja.
 • Vasárnap, november 11-én déli 12 órakor tartják Kézdimartonfalván a Szent Márton-búcsút.
 • November 12-én, hétfőn délután 5 órától Sepsiszentgyörgy központjában, a színházzal szembeni emelvénynél a város katolikus és más óvodás és iskolás csoportjai megemlékeznek Szent Mártonról és lámpás körmenetet tartanak a gyerekek, szüleik és nevelőik.

Temesvári egyházmegye:

 • November 9-én, pénteken, a resicabányai Havas Boldogasszony templomban este 7 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség.
 • Az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton templomának védőszentje Tours-i Szent Márton. A búcsús szentmisét november 11-én, vasárnap délelőtt 10 órakor Dirschl Johann általános helynök mutatja be.
 • A temesvár-józsefvárosi plébániaközpont közösségi termében november 11-én, vasárnap este 6 órakor családos találkozó lesz magyar nyelven, amelynek keretében a szülők és a gyermekek Márton-napi kreatív foglalkozáson vesznek részt.
 • A temesvári Bănățean Líceum katolikus vallású növendékei számára november 12-én, hétfőn a Notre Dame zárdatemplomban délután 5 órakor kezdődik a liturgia és az ünnepség.
 • A temesvár-józsefvárosi Notre Dame óvoda kis növendékei Tours-i Szent Márton tiszteletére celebrált liturgián és ünnepségen vesznek részt november 13-án, kedden délután 4 órakor a plébániatemplomban.
 • Az arad-ségai templomban november 12-én, hétfőn 17.30 órakor Márton-napi ünnepséget szerveznek, ahol fogadják a közelben lévő Aurel Vlaicu Általános Iskola kisdiákjait. Azok világító lámpásokkal szervezetten elvonulnak a Fortuna üzlet előtti gyalogátkelőig, ahol visszafordulnak, majd bevonulnak a templomba. Ott a hagyományokhoz híven, Király Árpád főesperes-plébános fogadja őket.

Nagyváradi egyházmegye:

 • November 13-án, kedden délután 5 órakor a nagyváradi Szent Márton Idősotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatja be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét. A szentmisét követően a főpásztor meglátogatja az otthon fekvőbetegeit is.

Dátum

2018. november 09., péntek - 2018. november 13., kedd