2022. augusztus 14.

Szent József-búcsúk

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent József tiszteletére: Dobra, Segesvár, Dedrád, Sepsiszentgyörgy: Szent József-templom, Egeres: Gipszgyár, Csíkszereda: segédpüspöki kápolna, Kolozsvár: Írisz-telep.

  • segesvári egyházközség triduummal készül a Szent József búcsúra. Március 16-18. között, délután 5 órakor kezdődnek a lelkigyakorlatos szentmisék. Az ünnepi szentmisét csütörtökön, március 19-én délelőtt 10 és délután 5 órától mutatják be. A triduum és a búcsú szónoka Gál István-Attila fogarasi plébános.
  • A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom búcsúünnepe március 19-én, délután 6 órakor kezdődik. A szentmisén Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója tartja az elmélkedést.
  • Egeres: Gipszgyár szintén Szent József búcsút ünnepel. A búcsús szentmise március 22-én, vasárnap délután 3 órakor kezdődik.

Szatmári egyházmegye:

A szatmári egyházmegye hat templomának – a szatmárnémeti Sugár úti, a nagybányai Coşbuc utcai, a kaplonyi, batizi, aranyosmeggyesi és nagypeleskei templomok titulusa Szent József, Szűz Mária jegyese.

Szatmárnémetiben, Kaplonyban és Nagybányán is január 22-től, kilenc szerdán szentmisékkel, azok keretén belül elhangzó elmélkedésekkel hangolódnak az ünnepre.

  • Szatmárnémetiben, a Sugár-úti Szent József-templomban szerdánként, reggel 9 órai kezdési időpontokkal tartja a szentmiséket Simon Attila püspöki titkár.
  • Kaplonyban, a Szent József-templomban szerdánként este 6 órától mutatják be a szentmiséket a ferences atyák.
  • Nagybányán szintén szerdánként 16:30-tól román nyelven, 18:00-tól pedig magyar nyelven lesznek a felkészülés szentmiséi a Szent József-templomban. A nagykilenced meghívott szónokai ez utóbbi helyen Román János, az Egyházmegyei Caritas szervezet vezérigazgatója, Iosif Șandoru, a Kálvária román közösségének segédlelkésze, Szmutku Róbert nagybányai esperes és Fagea László nyugalmazott címzetes esperes.

Temesvári egyházmegye:

  • A Temesvár-újkissodai római katolikus közösség március 19-én, csütörtökön ünnepli a templombúcsút. Jäger Béla helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután 5 órakor Pál József Csaba megyés püspök celebrálja.